0:00

Ministerul Educației Naționale (MEN) și inspectoratele școlare județene pot solicita, începând din luna august, bani europeni pentru acordarea de rechizite școlare copiilor din familii dezavantajate din punct de vedere economic. Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat recent, în consultare publică, Ghidul „Precaritate materială de bază: lipsa materialelor școlare”, pentru un proiect în valoare de 6,75 de milioane de euro, prin care vor fi acordate rechizite la începutul anului școlar 2017/2018.

Rechizite din fonduri europene pentru copii din familii sărace, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiObiectivul vizat de acest proiect este, potrivit MDRAPFE, „prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii în rândul copiilor celor mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar şi gimnazial, cursuri de zi, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, prin intensificarea sprijinului acordat acestora”.

Propunerile sau observațiile se pot transmite până la data de 4 august 2017. Apelul de proiecte va fi deschis, în sistemul informatic MySMIS2014, la începutul lunii august, solicitantul eligibil fiind MEN, în parteneriat cu inspectoratele școlare din întreaga țară.

„Organizațiile partenere, respectiv inspectoratele școlare, vor organiza procedura de achiziție publică, conform prevederilor legale aplicabile. Procedura de achiziție se va organiza pentru furnizarea de materiale școlare, având transportul asigurat până la depozitele puse la dispoziție de către inspectorate. Distribuirea către copii se va face la sediul grădinițelor și școlilor, care se vor asigura ca livrarea să nu pună destinatarul final «într-o situație de stigmatizare». Pentru copiii preșcolari, rechizitele vor rămâne în grădiniță, urmând să fie folosite de aceștia pentru activitățile de la grupă”, menționează sursa citată.

România are o rată scăzută de frecvență școlară în ciclul primar și secundar. Neînscrierea la școală este de 1,5%-2% în cazul copiilor de 8 ani și crește până la 5%-6% în cazul copiilor de 10 ani. Principala cauză a abandonului școlar este cea economică.

Ghidul integral (format PDF):

https://zch.ro/wp-content/uploads/2017/07/GS-POAD-rechizite-21.07.2017.pdf

Alte detalii, AICI. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentMoment de reculegere şi la Poliţia Iaşi
Articolul următorGALERIE FOTO Pensionari din Roman la fitness
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.