Din lista de proiecte aflate în pregătire pentru finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pe infrastructura de transport și rutieră, CJ Neamț este eligibil pentru un singur proiect. Din informațiile oferite în conferința de presă de vineri, 4 septembrie, de către Olimpia Adam, noul director la Direcția de Proiecte și Programe din cadrul CJ Neamț, este vorba despre un proiect în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău.
„Din informațiile pe care le avem în momentul de față, de la Agenția de Dezvoltare Regională, respectiv Autoritatea de Management pentru POR, se va lansa în curând Axa 661 care privește reabilitarea și modernizarea drumurilor județene. Consiliul Județean Neamț este eligibil pentru un singur proiect, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău. Numai acest proiect va fi depus spre finanțare, deoarece alocarea financiară pe această axă în cadrul POR este mică. Este vorba de proiectul Reabilitare și modernizare Axa de transport 3 din Planul de Dezvoltare a Regiunii Nord-Est: Piatra Neamț- Mărgineni- Făurei- Horia- Ion Creangă- Icușești- limită județul Bacău, un traseu de 71, 074 de km de pe raza județului completat cu traseul propus și aprobat de Comitetul de Dezvoltare Regională (CDR) pentru județul Bacău. Valoarea estimată a proiectului este de 26.500.000 euro”, a spus Olimpia Adam.
Președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban, va merge joi, 10 septembrie, la București și va încerca să obțină mai multe fonduri sau măcar împărțirea proiectelor să fie echitabilă.
„Mă interesează să particip și din punctul de vedere al poziționării noastre vizavi de viitoarele proiecte. S-a discutat să fim echitabili în împărțirea proiectelor, că așa s-ar fi făcut și în perioada 2007-2013, dar eu nu sunt de aceeași părere. Județele au necesități diferite, noi trebuie să depunem repede proiectele noastre. Există o discuție demarată în zona Ministerului Fondurilor Europene, sperăm să reușim să avem sprijin din zona respectivă, ca să ne putem promova proiectele. Fiindcă data trecută, după ce s-a bătut palma- spun din ce s-a discutat la ultimele întâlniri cu președinții de județ- Iașiul și-a luat o porție mai mare, am înțeles că și Suceava a reușit și din înțelegerea respectivă am rămas pe ultimul loc în alocarea de fonduri, indiferent că a venit pe administrație sau proprietate privată. Avem în obiectiv și alte fonduri de obținut”, a declarat Constantin Iacoban. (Oana IOSUB-TOMA)