Ministerul Educaţiei s-a răzgândit în ceea ce priveşte înscrierile la ora de Religie: aceasta disciplină devine opţională pentru elevi încă de semestrul acesta. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat pentru HotNews.ro că părinţii pot depune cerere prin care să îşi înscrie copiii la ora de Religie, până pe 6 martie 2015, pentru anul şcolar în curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia în semestrul doi. Pe 9 martie 2015 expiră termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficiala a deciziei Curţii Constituţionale, şi “dacă până pe 9 martie nu vom avea aceasta situaţie a opţiunilor, este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de Religie”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educaţiei.
Întrebat de ce s-a răzgândit, având în vedere că în urmă cu trei săptămâni a declarat tot pentru HotNews.ro că părinţii pot depune aceste solicitări începând cu anul şcolar urmator, ministrul Cîmpeanu a afirmat că “aceea a fost o primă declaraţie, înainte de a mă consulta cu colegii de la Departamentul Juridic, care mi-au explicat impedimentele juridice”.
Legea educaţiei prevede că, în învăţământul primar şi gimnazial, o clasă nu poate avea mai puţin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai puţin de 15 elevi. Întrebat ce se va întâmpla cu clasele unde vor fi sub 12 opţiuni pentru ora de Religie, ministrul Educaţiei a declarat pentru HotNews.ro că “este greu de răspuns, pentru că ar însemna să anticipăm rezultatul acestei interogări. În condiţiile în care am precizat că Ministerul Educaţiei nu iniţiază modificări în timpul anului şcolar, suntem obligaţi să luăm măsuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei iniţiative care nu aparţine Ministerului Educaţiei, dar care trebuie să fie pusă în aplicare”.
În ceea ce priveşte salariile profesorilor de Religie, Sorin Cîmpeanu a declarat că, în prezent, “există aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru că ei au contracte pe perioada nedeterminată şi dacă numprul de opţiuni va fi inferior numărului actual de clase, nu toţi profesorii vor mai avea norme, deşi ei au contracte pe perioada nedeterminată. Dar vom trata aceasta problema cu maximă seriozitate, după ce vom şti rezultatele interogării şi formularea exactă dată de Parlament“ prevederilor din lege declarate neconstituţionale.
Sorin Cîmpeanu a declarat pentru HotNews.ro că ora de Religie “va trebui să fie plasată ultima sau prima oră [pentru a nu împiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplină – n.red.], însă tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru că ar însemna ca un profesor de Religie să predea 2 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, ceea ce înseamna un cuantum de 10 ore predate pe săptămână, care este mai mic decât cuantumul orelor din norma didactică. Vom vedea soluţiile tehnice“. Potrivit legii, norma didactică este de 18 ore pe săptămână.
La Liceul Borca, proful de religie este director adjunct si ne-a dat OBLIGATORIU sa completam cererile ca vrem sa participam la orele de religie Cine ne apara pe noi elevii de acest abuz, mai ales ca la aceasta scoala directorii sunt anchetati penal ….