Un bărbat din Suceava care și-a exploatat prin muncă cei 5 copii, ar putea rămâne pe drumuri, pentru a le putea plăti acestora daune. Bărbatul a fost trimis în judecată, iar acțiunea civilă a fost exercitată, din oficiu, de procuror. Anchetatorii au estimat valoarea prejudiciului la 100.000 de lei pentru toți frații. Simultan, s-a pus sechestru pe bunurile bărbatului, toată averea fiind evaluată la circa 90.000 de lei. Dacă judecătorii îl vor găsi vinovat pe părinte și îl vor oblige la plata daunelor pentru copii, bunurile bărbatului ar putea fi scoase la vânzare pentru acoperirea despăgubirilor.

Totul a început în mai 2022, când unul din copii, o fată de 14 ani, a reclamat abuzurile. Tatăl a fost arestat preventiv, acum fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru acuze de trafic de persoane, 5 infracțiuni, și rele tratamente aplicate minorului, 4 infracțiuni. Ancheta a stabilit că în perioada 2006-iunie 2022, bărbatul și-a exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-a obligat să lucreze la ferma de măgari a familiei și la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate din județul Suceava.

diicot sigla 02„Copiii erau treziți în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de temperaturile înregistrate, la orele 4 sau 5 dimineața și erau forțați, prin recurgerea la acte de agresivitate fizică și psihică, să muncească în gospodăria proprie până la orele 22:00-23:00. Totodată, în calitate de părinte, inculpatul le-a interzis copiilor să se implice în activități adecvate cu prietenii, activități recreative specifice vârstei, să frecventeze sau să continue cursurile școlare, măsuri și tratamente care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorilor”, conform DIICOT.

Frații au fost exploatați așa încă de la 8 sau 9 ani, tatăl profitând de poziția de autoritate pe care o deținea și de imposibilitatea minorilor de a se apăra sau de a-și exprima voința. „În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra sumei de 9.500 de lei și a 3 bunuri imobile în valoare de 86.844 de lei în vederea recuperării prejudiciului adus persoanelor vătămate pentru care procurorul a exercitat din oficiu acțiunea civilă estimând valoarea acestuia la 100.000 de lei (câte 20.000 de lei pentru fiecare persoană vătămată)”, precizează DIICOT. (G.S.)

Articolul precedentInteres pentru puntea Ştrand şi noul pod de la Căprioara
Articolul următorCadouri de la polițiști și pompieri pentru 5 frați
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.