Sâmbătă, 15 aprilie, o tânără a apelat numărul unic de urgență 112 afirmând că a fost luată cu forța din gara din Roman și transportată într-o comună din județul Neamț, unde ar fi fost sechestrată într-o casă. După care apelul s-a întrerupt brusc.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bacău au început imediat verificările în acest caz. Au fost mobilizați zeci de polițiști de investigații criminale, ordine publică, rutieră, luptători pentru acțiuni speciale și jandarmi.
“În timpul cercetărilor, tânăra revenea cu apeluri în care furniza nume și date personale false, inducând în eroare echipele investigative.
În urma activităților investigativ-operative, polițiștii au stabilit că, tânăra are 25 de ani, este din comuna Letea-Veche, iar în ziua sesizării, s-ar fi aflat la locuința concubinului acesteia, de pe raza comunei Traian (județul Bacău –n.r.). Ulterior depistării de către polițiști, tânăra le-a explicat acestora că, nu ar fi dorit ca părinții să cunoască locul unde se afla.
(…) Problema apelurilor false la 112 nu este una numai instituțională, ci a tuturor celor care la un moment dat, au nevoie de ajutor. Fiți responsabili când apelați 112! Poate acel timp ocupat de apeluri nejustificate, privează o persoană aflată în nevoie de ajutorul oamenilor legii”, precizează inspector principal Cătălina Păduraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.
Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei.
Angela Croitoru