Echipa Salvamont Neamț a fost șocată de starea în care i- a găsit și de echipamentul de promenadă cu care doi îndrăgostiți au urcat din Stațiunea Durău până pe Vârful Toaca în seara de Înviere. Postarea de pe Facebook a salvatorilor spune totul:

FOTO Salvare pe Ceahlău în seara Învierii: „Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toaca”, ZCH NEWS - sursa ta de informații„După Hegel instinctul reprezintă o gândire inconștientă, lipsită de reflecție. Această gândire în actul creației a programat procesele care asigură supraviețuirea, reproducerea și bineînțeles dezvoltarea speciilor. Cel mai puternic instinct uman ar trebui să fie instinctul de autoconservare. Spun ar trebui, fiindcă odată cu evoluția tehnologică acest instinct pare că se  pierde. Există mașini ultraperformante, există mașini care crează, există mașini care analizează, și există mașini care gândesc. Nu există mașini care salvează oameni. Oamenii sunt salvați de instincte și de… oameni.

Aseară, era puțin trecut de ora 19 și în Durău ca și pe munte era pustiu . Oamenii se pregăteau de sărbători fiecare cu credințele și obiceiurile lor. Și a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operațiuni începi să-l urăști în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii. Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toaca. Convorbirea și datele ușor confuze… au urcat din Durău și vor să coboare tot acolo, dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durău și ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamț, mă duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult și trebuie să intervenim  rapid pentru a evita… o noapte foarte lungă.

FOTO Salvare pe Ceahlău în seara Învierii: „Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toaca”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCe a urmat a fost doar rutină, nimic spectaculos, nimic din parfumul și  trăirile operațiunilor pe muchie de cuțit. Redirecționarea grupului spre Vf. Lespezi și Cabana Dochia, mobilizarea echipei care asigură intervenția în zona înaltă, comunicații radio, echipare și procedură de prevenire a hipotermiei etc. Undeva în zona Lespezi au fost găsiți. Uzi, înghețați ţinându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care vroiau să supraviețuiasca unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri, asta într-adevăr ne-a șocat. Am văzut multe într-o viață petrecută în sfera operațiunilor de salvare, dar să te aventurezi în imperiul ghețurilor în colanți și cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că și-ar putea închipui.

FOTO Salvare pe Ceahlău în seara Învierii: „Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toaca”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAu plecat din Durău pe la prânz trecând prin fața bazei Salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonul în care îi ghidează și după care 1.000 de metri diferența într-un munte acoperit de zăpadă, până pe vârf, e relativ aproape sau cel puțin asta este sugestia pe care ți-o induce. Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin, șapte ore care îi apropiau cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai mişte. Telefonul te poate salva la fel cum același device și aplicațiile îți pot fi fatale. Oamenii salvează oameni! Mașinile, nu”, povestește echipa Salvamont Neamț.

Angela Croitoru

Foto: Salvamont Neamț

Articolul precedent„Răpită și sechestrată” în seara de Înviere. Zeci de polițiști implicați în anchetă
Articolul următorPloile continuă în regiunea Moldovei. Risc de inundații
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.