Cel mai mare exercițiu european de simulare a unei explozii la un combinat chimic este organizat începând de astăzi, 30 mai la combinatul Azomureș și va dura cinci zile.

Exercițiul este organizat de EU MODEX și face parte din mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene, obiectivul fiind acela de a testa răspunsul serviciilor medicale și de urgență în situații extreme.

Raed Arafat ne pregătește pentru un scenariu dramatic: explozie urmată de scurgeri de gaze periculoase, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiRaed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a descris în ce va consta activitatea: „Azi, în jurul orei 5,55, a fost declanşat exerciţiul. Populaţia era înştiinţată din timp pentru că au fost folosite şi sirenele de la amplasamentul uzinei chimice din Târgu Mureş şi plus că a fost folosit sistemul Ro-Alert. Mesajele au fost trimise în limbile română, engleză şi maghiară. Facem acest exerciţiu pentru că trebuie să ne pregătim forţele pentru orice eventualitate. (…) La exerciţiu participă forţe pe trei nivele. La primul sunt forţele locale începând cu pompierii de la amplasamentul uzinei chimice, după care pompierii din municipiu şi din judeţul Mureş şi aici evident în această reacţie intră SMURD şi Serviciul de Ambulanţă, dar şi toate forţele de ordine: poliţie, jandarmerie, absolut tot ce trebuie să participe la intervenţie. Exerciţiul va dura până vineri. (…) Sunt mai multe etape. Există o echipă care stabileşte scenariul şi sunt puţini care îl cunosc. Este echipa care dă evenimentele pe parcurs şi pune la lucru echipajele de intervenţie pe baza unor evenimente care nu le sunt cunoscute şi nu s-au pregătit neapărat din timp pentru ele. Astfel, putem să testăm mai bine modul de reacţie şi capacitatea de intervenţie”, a declarat Raed Arafat, citat de stiripesurse.ro.

De asemenea, șeful DSU a menționat că exercițiul „nu are nimic cu războiul din Ucraina”, fiind planificat de mai mult timp. Exerciții similar care au vizat accidente chimice s-au desfășurat și în 2016, la Galați și în 2010 la Dej.

Autoritățile au dat asigurări că nu vor exista probleme pentru intervențiile reale care vor trebui efectuate pe perioada exercițiului.

ZCH

Articolul precedentDragostea bat-o vina! Arestat pentru că s-a apropiat de fosta iubită
Articolul următorPre-oficial: între 3 și 10 note pe an per disciplină, fără teze și cu „totală autonomie” pentru profesor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.