Rabla pentru electrocasnice începe pe 17 iunie, fără televizoare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProgramul Rabla pentru Electrocasnice va începe pe 17 iunie, a anunţat Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, în cadrul unei conferințe de presă, ieri, 9 mai.

Bugetul de anul acesta este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Programul cuprinde două sesiuni, prima în lunile iunie – iulie, iar a doua în lunile noiembrie – decembrie.

Anul acesta televizoarele nu mai sunt prinse în acest program. „Succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, mașini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare. Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei să fie concentrat pe acele echipamente care ajută mai mult gospodăriile și care aduc mai mari beneficii prin reducerea de energie în acestea”, precizează ministrul Tánczos într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, anul trecut au fost înlocuite 110.000 echipamente electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Anul acesta se speră dublarea acestui număr la nivel naţional.

Echipamentele finanțate în cadrul programului sunt împărțite în trei categorii eligibile: 1. Mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere, 2. Laptopuri și tablete, 3. Aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Au fost impuse condiții mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an. Valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile.

Valoarea voucherelor este:

  • 400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
  • 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 lei pentru laptopuri;
  • 300 lei pentru tablete.

Programul funcționeză în felul următor: dacă vrei să îți schimbi un aparar vechi cu unul nou, trebuie să intri pe site-ul AFM, şi să completezi o declarație pe proprie răspundere prin care te angajezi să predai un echipament uzat în schimbul unui voucher. Odată obținut voucherul, acesta trebuie folosit la cumpărarea unui produs eligibil de la unul dintre magazinele validate în program în intervalul stabilit (7 zile conform documentului citat). Trebuie să păstrezi declarația un an de la utilizarea voucherului.

Angela Croitoru

Articolul precedentGeorge Lazăr, președinte PNL Neamț: „De 145 de ani, suntem stat liber, independent și suveran”
Articolul următorRaport îngrijorător al DSP Neamț după controlul în spitalele din Piatra-Neamț și Roman
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.