0:00

Putem alege cum ne construim viitorul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reporter:  Domnule Crîșmariu, am vorbit în interviul anterior despre Partidul Ecologist Român și despre unele măsuri pe care acesta dorește să le pună în aplicare. Dar sunt sigur că mulți alegători ar dori să știe și câteva lucruri despre dumneavoastră personal.

Ioan Crîşmariu: Viața mea personală este una simplă, asemeni multor români. M-am născut într-o familie obișnuită, nu foarte înstărită, din mediul rural, am învățat și am muncit pentru tot ce am dobândit în viață, iar cea mai mare avere a mea este familia, care mi-a fost sprijin în tot ceea ce am întreprins.

Rep.: Când v-ati hotărât să intrați în politică și în ce partid?

I.C.: În anul 1999 m-am înscris în Partidul Ecologist Român, partid în care activez și acum, și unde voi rămâne până în ultima zi de politică a vieții mele. Și vreau ca oamenii să înteleagă faptul că nu am intrat în politică pentru funcții sau pentru a-mi îndeplini interese personale, ci pentru că, într-adevăr, mă regăsesc în doctrina și în ideologia Ecologistă, și cred că acest partid este șansa noastră, a tuturor pentru o viață mai bună.

Rep.:  Aveți treisprezece ani de politică și abia acum v-ati hotărât să candidaţi la o funcție atât de importantă: cea de deputat. De ce?

I.C.:  Pentru că, așa cum am spus și în interviul anterior, acum „a ajuns cuțitul la os”. Observ evoluția scenei politice românești și constat că cel mai mult avem nevoie de înțelegere, nu de dezbinare. Vreau să cred că Partidul Ecologist Român poate fi liantul politic de care țara are nevoie. Un alt motiv pentru care m-am hotărât să candidez acum este susținerea pe care mi-au arătat-o oamenii la alegerile locale din vară.  Iar acum, străbătând cele 19 comune din colegiu și discutând cu cetățenii, realizez că din ce în ce mai mulți oameni  au aceeași viziune cu cea a Partidului Ecologist Român. S-au săturat de scandal și de luptă politică. Vor să vadă că politicienii își unesc forțele pentru a găsi soluții viabile pentru poporul român.

Rep.: Sâmbătă a fost Ziua Națională a României. Cum priviți dumneavoastră această sărbătoare și care credeți că este însemnătatea ei pentru cetățeanul de rând?

I.C.: Pentru mine Ziua Națională a României este, ca să spun așa, pe același loc cu sărbătoarea Crăciunului. Sunt mândru că sunt român, sunt mândru de țara mea, de strămoșii mei, de moștenirea materială, spirituală și culturală pe care aceștia ne-au lăsat-o. Îmi vin acum în minte versurile marelui nostru poet George Coșbuc: „Patria ne-a fost pământul/Unde ne-au trăit strămoșii/(…)/ Patria ne-o fi pământul/ Unde ne-or trăi nepoții (…)”. Din nefericire, în ultimii ani, observ că românii sunt mult prea cuprinși de grijile materiale și de partea comercială pentru ca să se bucure și de latura spirituală a vieții. Cel mai dureros este că tinerii noștri nu mai știu să aprecieze moștenirea lăsată de înaintași. Pentru majoritatea lor, 1 Decembrie reprezintă doar o zi liberă. Cred că a venit timpul să-i învățăm ce înseamnă respectul și dragostea față de țară, pentru că, doar așa o națiune poate rezista de-a lungul istoriei. Și cred că cea mai bună metodă de predare este puterea exemplului. Noi, generațiile actuale, trebuie să fim un exemplu de români care își respectă și îşi iubesc țara și să acționăm în interesul națiunii.

Rep.: Care credeți că este principalul dvs. atu în fața contracandidaților?

I.C.: Nu știu dacă este chiar un atu, dar cred că oamenii apreciază faptul că provin din mijlocul lor, că le cunosc problemele și că de-a lungul vieții am avut o conduită ghidată de sinceritate, principii morale și interes față de binele comunității.

Rep.: Ce ar trebui să știe alegătorii înainte de a intra în cabina de vot?

I.C.: O afirmație după care ar trebui să ne ghidăm și în viață, nu doar în cabina de vot: nu putem schimba trecutul, dar putem alege cum ne construim viitorul.

Articolul precedentPartidul Ecologist Român crede intr-un sistem de sănătate eficient
Articolul următorPăduri noi, pe bani europeni