Stupefiat de faptul că Guvernul României a suspendat două articole dintr-o lege organică, după protestul ciobanilor, Raul Papalicef, şeful AVPS „Lupul cenuşiu”, susţine că toate dezbaterile legate de numărul de câini de la stână au plecat de la o premisă greşită. În plus, legea există, exact în forma care a generat protestul, din anul 2006 şi prevede 3 câini însoţitori pentru turmele şi cirezile din zona de munte, 2 în zona de deal şi unul la câmpie.
„Pentru cei crescuţi la oraş, care nu ştiu cum funcţionează o stână este important de precizat că, de obicei, aceasta are minim 3 turme, dar poate avea şi 5”, a declarat Raul Papalicef. „Făcând un calcul sumar, cei 3 câini care au isterizat România pot fi, de fapt, 9, 10 sau chiar 15, în funcţie de numărul de turme şi de potenţialul stânei. În realitate niciun cioban cu scaun la cap nu-şi permite să ţină atâţia câini, fiindcă în medie 5 dulăi ciobăneşti gurmanzi şi veşnic flămânzi consumă minim două tone de mălai şi peste 100 kg de brânză pe sezon de păşunat (mai-noiembrie). Că dumnealor ciobanii intră des în conflicte cu gestionarii fondurilor cinegetice este doar din cauză că păşunează în pădure, nu vor să pună jujeu la câini, distrug sărăriile pentru cervide, intră cu oile în hrănitorile pentru animalele sălbatice şi dau foc la mirişti distrugând orice vieţuitoare le iese în cale. De zeci de ani de când statul a lăsat la mâna primăriilor gospodărirea acestor zone de păşunat au beneficiat de lucrări de creştere a bonităţii cel mult pe hârtie, în schimb dacă zăpada nu se aşterne în strat considerabil, animalele păşunează toată perioada anului secătuind şi mai mult păşunile. Perioada permisă de păşunat şi restricţiile existau demult atât în Legea zootehniei şi în Legea pajiştilor, dar mai ales în caietul de sarcini al concesionarilor de izlaz. Este important de ştiut că aceşti sărnani proprietari de stâni, veniţi cu sute de jeep-uri la Bucureşti, încasează sume exorbitante din subvenţii, sume care ar trebui să se regăsească în buna administrare şi în creşterea bonităţii păşunilor. Cea mai pârlită stână din zona Ceahlău – zonă cu impact destul de redus în creşterea animalelor – încasează subvenţii de peste 25.000 de euro anual. Deloc de neglijat este şi componenta economică: în timp ce activitatea numită ciobănie este 100% subterană, din activităţi cinegetice statul câştigă numai de la RNP peste două milioane de euro anual”.
Decalog pentru anul 2015-2016
Şi cum orice acţiune declanşează o reacţiune, Raul Papalicef le propune celorlalţi gestionari de fonduri cinegetice un decalog pentru anul 2015-2016.
- Refuzul de a achita redevenţele, taxele de mediu şi toate celelalte taxe de gestionare.
- Solicitarea controalelor ANAF cel puţin trimestrial la fiecare stână, cu justificarea comercializării produselor raportate la numărul de animale, eliberarea documentelor financiare pentru varat, tomnat, iernat şi alte operaţiuni care se fac contra cost.
- Solicitarea controalelor din partea ITM având în vedere că cioban/păstor/conducător de turme, este o meserie reglementată de stat, iar personalul lucrează normă întreagă cu ore de noapte şi în conditii de izolare.
- Solicitarea controalelor din partea DSV la locurile unde se procesează şi se vând produsele.
- Solicitarea verificărilor din partea APIA în privinţa lucrărilor de creştere a bonităţii păşunilor, a încărcării cu animale pe izlaz şi a respectării caietelor de sarcini pentru păşuni.
- Anunţarea imediată prin 112 a Gărzii de mediu în cazul incendierii miriştilor .
- Solicitarea imediată a ITRSV, Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii de Mediu, Administraţiei Parcurilor Naţionale şi a altor arii protejate imediat ce apar incalcari ale legislatiei din domeniul cinegetic.
- Cumpăraţi, închiriaţi sau concesionaţi toate terenurile agricole pentru care aceşti samsari oferă bătrânilor din sate, în bătaie de joc, doar 10 kg. de brânză pentru un hectar păşunat.
- Anuntaţi imediat APIA în cazul în care se solicită sau se plătesc despăgubirile produse de mistreţi pe terenuri din categoria păşunilor
- Nu împuşcaţi câinii fără jujeu de la stâni! Întocmiti proces verbal conform legii pentru fiecare câine cu jujeu lipsă sau cu jujeu necorespunzător , solicitaţi şi verificaţi ca orice câine să aibă certificat de dehelmetizare , să fie microcipat şi înregistrat.
oK! Dar dragul meu LUP cenusiu de ce mama dracului ai tacut pana acum_ unde sdunt rapoartele tale ! Vrerm dovezi la ceea ce afirmi sau macar indicii! Sigur ai dreptate dar avem nevoie de probe altfel ne mananca ciobanii!
Stimabilul domn Papagalicef are dreptate din punctul sau de vedere , al administratorului de fond de vinatoare dar uita citeva chestiuni foarte importante :
1. Distrugerile provocate pasunilor de catre porcii mistreti ( exemplul cel mai la indemina zona Com.Tasca) pentru care s-au acordat despagubiri in bataie de joc .
2. Subventiile ( atit pe suprafata de pasune cit si per cap de animal) care numai in Romania ca si stat membru U.E. sunt considerate venituri si sunt impozitate fac aceasta activitate de crestere a animalelor sa mai fie mentinuta in conditiile in care efectivele de animale ( atit la ovine , caprine si bovine) au scazut drastic .3.Poate stie distinsul domn Papagalicef vreo alta sursa de venituri pentru locuitorii zonei montane din judetul Neamt in-afara de munca cinstita de crescator de animale ?In rest sunt perfect de acord cu cele spuse de distinsul domn mai putin chestiunea cu pasunatul pe perioada intregului an (sau poate stie iarasi dumnealui anumite chestiuni doar de dumnealui stiute sau o trecem la povesti vinatoresti?)
Felicitari domnule Raul pentru initiativa.Vreau sa vin cu o completare:ciinii care insotesc turmele de oi sau asigura paza stinei sa fie din rasele admise(omologate)pentru aceste activitati.
Stimate domn Lupul cenușiu daca cumva nu stiat toate punctele dumneavoastră enumerate sunt deja legi in vigoare dar de ce nu veniti cu solut si din punt de vedere al acestor instituti cu niste conditi clare si din partea lor ,nu numai jodoronc tronc sactiuni pentru uni si pentru uni nu, sa inteleg ca tara asta pentru uni este muma pentru alti ciuma. Cam asa suna initiativa dumneavoastră.
Poate sunt un naiv, dar tind sa dau crezare unor crescatori de oi, atunci cand trebuie sa pun asta in balanta cu a da crezare unui om care face din ucidere un sport.
Un psiholog v-ar prinde mult mai bine decat goana aia dementa dupa sange.
Mult succes.