ACTUALIZARE Proteste în penitenciare! Poziţia oficială a Administraţiei Penitenciarelor!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiACTUALIZARE: Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, din cele 45 de unități de detenție și-au exprimat nemulțumirile deținuți din 8 penitenciare.

Potrivit unui comunicat de presă al ANP, „principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată”.

Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13 iulie, la ora 11:00, situația era următoarea:

  • Penitenciarul Iași, nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani.
  • Penitenciarul Vaslui, deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

„Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că, la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate”, potrivit comunicatului ANP. (ZCH NEWS)

*****

ŞTIRE INIŢIALĂ: Deținuții de la Penitenciarul Botoșani au început protestele, marți, 12 iulie, la orele serii. Scandalul a intervenit la nici 24 de ore de la protestele similare de la Penitenciarul Iaşi (11 iulie seara şi 12 iulie). Oamenii se plâng de condiţiile din celule. În seara de 12 iulie, deţinuţii de la Botoşani au ieşit la geamuri şi au strigat „Hoții” şi „Dreptate”. Toţi angajaţii închisorii au fost mobilizaţi. Protestele au izbucnit la Iaşi, în seara de 11 iulie, şi au continuat şi ziua următoare. Mai mulţi deţinuţi au intrat în greva foamei, iar câţiva au manifestat pe acoperişul unei clădiri administrative. O celulă a fost incendiată. Penitenciarul Iaşi are o capacitate de 750 de locuri, dar sunt încarceraţi peste 1.500 de deținuți. Revolte similare au avut loc şi la Poarta Albă (Constanța) şi la Penitenciarul de maximă securitate din Arad. (ZCH NEWS)

Articolul precedentLansare „De la un răsărit la un apus de soare”, de Mihai Gh. Enăchescu
Articolul următorPMP – UNPR, fuziune cu primari adăugaţi
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.