Membrii Consiliului Național al Federației SANITAS din România, reuniți în ședință extraordinară pe 12 martie, ”au luat act de acumularea din ce în ce mai rapidă a nemulțumirilor angajaților din sănătate și asistență socială, legate de discriminările salariale practicate de actuala guvernare; au analizat rezultatele negocierilor purtate în ultima lună cu reprezentanții puterii, subliniind faptul că guvernanții nu-și țin promisiunile făcute – nici cele legate de modificările Legii-cadru a salarizării, nici cele privind noul Regulament de sporuri; au luat act de reacțiile spontane de protest, din ce în ce mai numeroase, înregistrate în instituțiile de sănătate și asistență socială din țară” și, potrivit unui comunicat de presă, ca răspuns la nemulțumirile celor peste 100.000 de membri din întreaga țară, au votat programul de proteste din perioada imediat următoare.

Astfel, pe 20, 22, 27 și 29 martie, vor picheta Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Sănătății. În a doua jumătate a lunii aprilie, vor organiza un miting de protest.

În paralel, Federația SANITAS începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă. Organizațiile membre SANITAS strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate și asistență socială”, se arată în același comunicat.

Revendicările SANITAS rămân cele pe care le argumentează în fața tuturor factorilor de decizie, de mai bine de un an: ”acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială; renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite; adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10; negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”; recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului”. (ZCH News)

Articolul precedentAdemenit în parc de o femeie, un bătrân a fost bătut și jefuit
Articolul următorBărbat ”cules” din șanț de pompieri, după ce s-a rătăcit
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.