Doar 8 poliţişti din cei 70 de membri ai Sindicatului  Poliţiştilor EUROPOL, filiala Neamţ, au participat la mitingul autorizat din faţa sediului Poliţiei Piatra Neamţ. Înarmaţi cu parcarde, fluiere şi vuvuzele, protestatarii au cerut majorarea salarială, cu un calcul corect la nivelul salariului minim pe economie din anul 2017 a tuturor lucrătorilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

piatra neamt protest politie 2017 02„Ne-am adunat astăzi şi protestăm, pentru că cei din conducerea ministerului refuză să aplice hotărârea de guvern nr. 1 din 2017, referitoare la salariul minim brut pe ţară. Poliţiştii sunt plătiţi la nivelul din 2009, când salariul minim pe ţară era de 600 lei şi toate sporurile se raportează  la acest salariu. Vrem să se ia în calcul salariul minim de acum şi de aici să plece şi sporurile.  Am epuizat toate căile de negociere la minister, iar liderii federaţiilor sindicale din Poliţia Română ne-au trădat şi au partizanat cu angajatorul. Eu îi îndemn pe toţi poliţiştii din ţară să protesteze cum facem noi. Foamea ar trebui să îi scoată în stradă. Din păcate, poliţiştii au ajuns să fie asistaţi social„, a spus liderul nemţean Ioan Cănărău.

piatra neamt protest politie 2017 01Joi, 16 martie 2017, în faţa Ministerului de Interne este programat un miting de amploare al poliţiştilor. Totodată se face apel la solidaritate către toate organizaţiile sindicale din cadrul ministerului să se alăture acţiunii. Ioan Cănărău susţine că „pe 16 martie s-ar putea ca liderii federaţiilor să renunţe la protest. Au fost păcăliţi de minister, sau ministerul încearcă să îi păcălească pe poliţişti, că vor primi unele măriri salariale, ceea ce nu este adevărat. Noi vrem să protestăm şi pe 16 martie în faţa Ministerului Afacerilor Interne„, a completat Cănărău.

Sindicalistul a comentat şi numărul mic de participanţi la protestul din Piatra Neamţ „poate vremea, poate frica, unora le este frică de şefi, şefii îi mai ameninţă pe poliţişti să nu vină la protest parcă nu ar protesta şi pentru drepturile şefilor”.

piatra neamt protest politie 2017 03Printre revendicări se mai numără: menţinerea în forma actuală a Legii pensiilor militare, acordarea sporului pentru studii superioare, sporul pentru sâmbete şi duminici şi sărbători legale să fie de 100%, acordarea celui de-al XIII-lea salariu, acordarea voucherelor de vacanţă, semnarea acordului colectiv de muncă, schimbarea legii 360/2002 – Statutul Poliţistului, acordarea sporului de fidelitate, modificarea condiţiilor privind decontarea cheltuielilor de transport, compensaţia de chirie raportată la preţul pieţei imobiliare şi eliminarea discriminărilor dintre agenţi şi ofiţeri. (G.B.)

**********

Sâmbătă, 11 martie, între orele 10:00 și 12:00, Sindicatul Agenților de Poliție Neamț a organizat, în parcarea din fața sediului Poliției Roman, un protest împotriva guvernanților. În fața a câțiva polițiști în civil, liderul de sindicat Ion Cănărău susține că salariile polițiștilor nu sunt calculate corect, raportate la salariul minim pe economie de 1.450 de lei, la care să se adauge sporurile și eventual alte sume compensatorii, ci că acest salariu însumează și o parte din  sporurile de care beneficiază polițiștii.

roman protest canarau 2017 1„Noi solicităm să se respecte  Hotărârea de Guvern nr. 1 din 2017, care majorează salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe bază de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, să nu se raporteze la salariul de bază din 2009, adica 600 sau 700 de lei”, a afirmat Ioan Cănărău, președintele Sindicatului Agenților de Poliție Neamț. „Degeaba majorezi salariul de bază minim brut, dacă ne  raportăm la decembrie 2009. Practic, norma nu produce efecte. Omul, de fapt, câștigă aceiași bani, nu câștigă nimic în plus”, a adăugat Ion Cănărău.

roman protest canarau 2017 2„Noi am mai fost păcăliți cu amăgeli din astea, că se vor mai găsi soluții și pe parcurs, că se va ține cont de nu știu ce… Nu ne mai lăsăm amăgiți, gata!  Să ne explice cineva de ce sporurile pe bază de pontaj se aplică la salariul de bază din decembrie 2009, adică la 600 de lei, sau la cât avea fiecare în 2009, 700-800 de lei și nu la salariul de bază minim brut garantat în plată conform HG 1/2017. Avem 80% din poliţişti în momentul ăsta în funcţii de execuţie care au valoarea sectorială sub 1.45 de lei. Ar trebui setate salariile de bază la 1.450 de lei, obligatoriu cu 1 februarie, iar la această sumă să se aplice sporurile pe bază de pontaj. Nu-i tot una. Una e să aplic 25 la sută la 1.450 şi alta e să îl introduc la 600-700 de lei, la nivelul decembrie 2009”, și-a încheiat declarația liderul sindical.

El a mai adăugat  totuși că orice polițist, indiferent de sindicat, este binevenit și poate participa la protestul autorizat organizat de Sindicatul Agenților de Poliție Neamț. (D.A.)

Articolul precedentACTUALIZARE FOTO Accident la Târgu Neamț: o maşină a rupt o ţeavă de gaz şi a luat foc
Articolul următorUnic și VCM-LPS joacă în a doua grupă valorică
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.