Grădina publică „Nicu Albu” este în atenția noii echipe de la Primăria Piatra Neamț încă de la preluarea mandatului, fosta grădină zoologică  fiind închisă în urma unei dezbateri publice. După mai multe faze necesare pentru un asemenea proiect, s-a ajuns la momentul licitației pentru lucrările de execuție, finalizarea lor fiind așteptată spre toamna anului viitor.

Proiectul se dorește unul care să devină un simbol al orașului, valorificând amplasamentul, la punctul de plecare spre Cozla, dar și memoria istorică a zonei. Se propune o intervenție minim invazivă asupra spațiului, în vederea valorificării la maxim a elementelor existente, cu accent, în primul rând pe scoaterea în evidență a memoriei fondatorului parcului, primarul Nicu Albu.

Spaţiul va fi destinat activităţilor de relaxare și creaţie prin propunerea unor zone specifice: un amfitetru (pentru spectacole estivale, prezentări de film, evenimente culturale), module tip căsuță pentru pentru ateliere de creaţie şi învăţare pe timp de vară şi târguri temporare pe timp de iarnă, lacul existent va fi remodelat, vor exista locuri de joacă pentru copii, zonă funcțională cu toalete publice, dar și un spațiu cu terasă (sera urbană, cu florărie și cafenea), dotat cu toaletă interioară, o zonă destinată celor care vor asigura paza și protecția, mese de șah și table.

Fosta cușcă a ursului va fi reamenajată şi transformată într-un element arhitectural al memoriei, făcând o trimitere la precedenta funcţiune a spaţiului (se va confecţiona un monument al ursului, o siluetă stilizată realizată din barele fostei cuşti).

Așa cum este proiectat, grădina publică va fi un loc unde se vor putea organiza spectacole în aer liber, expoziții de fotografie, zone cu caracter recreațional, evenimente care vor contribui la creşterea atractivităţii zonei pentru pietreni sau turiștii aflaţi în zonă. Parcul va reprezenta şi un punct de atracţie în sine în parcurgerea străzii Ştefan cel Mare, dar şi un punct de plecare pentru zona verde şi traseele turistice ale muntelui Cozla.

Nu în ultimul rând, trebuie amintită importanța acordată iluminatului arhitectural, care  va asigura scenografii spectaculoase, în funție de vegetație și anotimp.

Varianta video a proiectului

ADV

Articolul precedentBiciclist accidentat în Roznov. Șoferul a părăsit locul accidentului
Articolul următorDouă puncte fixe de recenzare în Municipiul Piatra-Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.