Balul șmecheriilor electorale este în plină desfășurare în Consiliul Local Piatra Neamț. În şedinţa de joi, 24 noiembrie, proiectul de hotărâre privind scăderea cu 30% a tarifelor practicate de SC Parking SA la parcările de reşedinţă, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru societăţile comerciale, a fost singurul dezbătut cât de cât. Înainte de a se trece la vot, consilierul Marius Ghineţ a propus primul, în numele colegilor din PMP, dar şi ai celorlalţi, din PSD şi ALDE, o analiză asupra impactului financiar pe care o astfel de decizie l-ar putea avea asupra bugetului Primăriei şi a societăţii Parking. ”Susţinem această iniţiativă, dar s-o facem cum trebuie. Să mai aşteptăm până la şedinţa din decembrie, când vom avea în faţă un raport de analiză”, a spus el. Victor Marghidan, de la PSD, a preluat mingea și a plusat: ”Grupul consilierilor PSD vine cu propunerea ca această analiză de impact asupra activităţii societăţi Parking şi a bugetului Primăriei să fie făcută şi pentru o diminuare a tarifelor cu 60%. Se poate extinde această analiză şi asupra activităţii societăţii XDataSoft. Nu trebuie să beneficieze pietrenii în detrimentul unei societăţi a lor, a CL sau în detrimentul Primăriei”. Consilierul local PNL Adrian Ciobanu a propus să se voteze atunci diminuarea cu 30%, iar la sedinţa următoare să mai fie adăugaţi şi ceilalţi 30% doriţi de PSD. ”Faceţi primul pas acum”.
Romel Alexandru Bârjoveanu a punctat că PNL nu doreşte falimentarea societății Parking. Vrea doar s-o desființeze. „Noi vrem ca, în final, toate parcările de la Parking să treacă la Primărie şi să fie administrate de un serviciu din cadrul Primăriei, iar plata locurilor de parcare să se facă la Direcţia de Taxe şi Impozite. Preţul pe care îl plăteşte o persoană cu locul de parcare trebuie să justifice exact vopseaua care se foloseşte, cheltuielile salariale şi atât, nu sponsorizări, nu reclamă şi publicitate, protocol şi alte cheltuieli nefolositoare”.
Întrebarea simplă și de bun simț este dacă grupul consilierilor PNL ar fi propus acest proiect și în cazul în care ar fi avut majoritatea în Consiliul Local. Ca să nu mai vorbim despre propunerea venită de la PSD, care a dovedit că singura variantă de răspuns pe care o are, la o puerilă încercare de șah politic, este o atitudine și mai populistă. Cu scorul de 9 voturi pentru şi 12 împotrivă (plus o abţinere, a Alexandrei Moisii), proiectul a fost respins.
Ce spuneți de propunerea noastră: fiecare cetățean să primească în concesiune câte 2 parcări, pe care să le gestioneze el, le vopsește, le închiriază, face ce vrea, iar Primăria îl plătește pentru asta? Banii ar putea proveni din toate indemnizațiile consilierilor, de la toate partidele, la care renunță ei voluntar acum, în plină campanie, plus din reducerea cheltuielilor făcute de executivul primăriei cu tot felul de lucruri absurde și greu de cuantificat. Așteptăm un consilier local (sau, de ce nu, un grup de consilieri) care să ducă propunerea în viitoarea ședință și să o transforme în proiect. (V.B.)