Silviu Spiridon, un pasionat crescător de porumbei, proprietar de columbodrom, dar şi om decolumbofilii afaceri din Piatra-Neamţ, a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile, în dosarul DNA Suceava referitor la jocurile de noroc. Procurorii îl acuză de dare de mită, dar spre deosebire de alţi afacerişti, care deja au fost arestaţi, Silviu Spiridon este norocos pentru e anchetat în stare de libertate. E adevărat nu atâta libertate pe câtă au porumbeii lui voiajori.

„În perioada 2013 – 2015, funcționari publici din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord Est au desfășurat activități ilicite pe teritoriul județelor Botoșani, Suceava, Iași și Neamț, cu prilejul exercitării atribuțiilor de serviciu, în scopul sprijinirii și protejării unor societăți comerciale care au ca obiect „activități de jocuri de noroc și pariuri” deținute de importanți oameni de afaceri din Botoșani, cu puncte de lucru în județele menționate mai sus, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor, astfel încât să nu fie sancționați potrivit legislației în vigoare”, se arată în comunicatul DNA.

Numele lui Silviu Spiridon este legat de firma Danyna Impex SRL Piatra-Neamţ, care se ocupă cu „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. Sau, mai bine spus, se ocupa, având în vedere că este declarată suspendată de la începutul acestui an. Nu de puţine ori, gura târgului l-a asociat pe Spiridon cu Florin Amihăiesei, cumătrul său, fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Neamţ. Şi nu doar gura târgului, ci şi Registrul comerţului, dacă observăm că într-o altă firmă (Danymona SRL), şi aceasta inactivă în prezent, aveau calitatea de administratori aceeaşi Daniela Spiridon, care figurează şi la Danya, şi Monalisa Amihăiesei, nimeni alta decât fiica lui Florin Amihăesei. Societatea s-a dizolvat, însă, în 2012 şi activele s-au în mod împărţit egal, după cum menţionează Registrul Comerţului: „Activele rămase după lichidare în sumă de 20.700 lei, reprezentând un teren situat în extravilanul comunei Crăcăoani, judetul Neamţ, suprafaţa de 6.300 mp, din care: 828 mp. teren curţi, construcţii, 5.159 mp. teren fâneţe, 313 mp. teren fâneţe împreună cu o casă construită din lemn acoperită cu plăci din azbociment, compusă din două camere şi antret în suprafaţă construită de 68 mp. şi un grajd construit din lemn acoperit cu ţiglă în suprafaţă construită de 50 mp, imobil înscris în Cartea funciara nr. 351N/Crăcăoani, având nr. cadastral provizoriu 55 activ va reveni asociaţilor conform participării la capitalul social, respectiv Spiridon Daniela = 50% şi Amihăiesei Florina-Monalisa = 50%”.
Revenind la povestea cu păcănelele, aflată acum într-o anchetă de amploare în care au fost efectuate 71 de percheziţii, problema de fond este protecţia. Şi când n-o mai ai acasă, apelezi la vecini. Firmele care aveau aparate de tip „Slot-Machine” fără licență și autorizație de exploatare, le amplasaseră mai cu seamă în baruri de ţară, unde erau oarecum mai ferite de controale. Însă cum paza bună trece primejdia rea, afaceriştii şi-au asigurat un somn
liniştit şi un portofel voluminos apelând la Ioan Teodorescu, funcționar cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național de Jocuri – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava. Conform procurorilor DNA, acesta „,a pretins și primit de la inculpații, oameni de afaceri, și de la alte persoane, sume de bani cuprinse între 100 lei și 3.000 euro, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de funcționar, referitoare la constatarea abaterilor și aplicarea sancțiunilor impuse de legislația în domeniul jocurilor de noroc. De multe ori, banii au fost pretinși și primiți sub forma unor împrumuturi pe care inculpatul nu le-a mai restituit ulterior”.

Articolul precedentRecompense pentru olimpicii din Bacău, Botoşani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
Articolul următorAccidente mortale la Traian şi Letea Veche
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.