reclama autocenter

Primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, se află din nou în vizorul DNA.  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. El mai este acuzat şi de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene şi de fals intelectual.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi secretarul Primăriei Şcheia, Luminiţa Rîşca, consilierul primarului, Gheorghe Ionesi, două persoane fizice, tată şi fiu şi alte două persoane fizice, precum şi firma SC Schwanensee SRL care a obţinut fonduri europene prin folosirea documentelor false obţinute de la primărie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 2011-2014, cele patru persoane fizice (autori sau complici), ar fi depus sau ar fi ajutat la depunerea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), a mai multor documente false (adeverințe, contracte de concesiune, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau, în mod legal, în realitate. În același context, în cursul anului 2014, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a respins o cerere de plată din cauza unor neconcordanțe constatate între suprafețele menționate în documente și cele stabilite cu ocazia controlului administrativ pe teren.

O parte din acele documente ar fi fost întocmite sau puse la dispoziție de către inculpații Andriciuc Vasile, Rîșca Luminița și Ionesi Gheorghe, în calitățile menționate mai sus.

Prin aceste demersuri, solicitanții ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 541.532 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Andriciuc Vasile și Ionesi Gheorghe. De asemenea, a mai fost dispusă măsura popririi asupra sumelor de bani aflate în și cu care vor fi alimentate conturile bancare, deschise pe numele S.C. Schwanensee S.R.L. și a unuia dintre inculpați, persoană fizică.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“.

Primarul Primăriei Şcheia a mai fost în atenţia DNA în 2016 când era cercetat pentru „săvârșirea a două infracțiuni de luare de mitătrafic de influență, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, două infracțiuni de fals intelectual”, cum nota comunicatul DNA de la acea vreme.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Urmărită internațional, fugită de sub escorta poliției
Articolul următorBărbat din Roman a murit după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.