0:00

* după o “ascensiune” de 8 ore, cu pantofi de vară şi… tocuri, trei tineri au ajuns la cabana meteo de pe platoul Dochia
* turiştii nu aveau lanterne şi au urcat la lumina telefoanelor mobile

Trei tineri în vârstă de 19 ani (doi băieţi din Iaşi şi Bacău şi o fată din Republica Moldova) au fost la un pas de-a îngheţa, sâmbătă seara, după ce au făcut opt ore din Durău până la cabana meteo de pe platoul Dochia. Ascensiunea anevoioasă nu se explică altfel decât prin echipamentul total inadecvat pe care îl aveau fata şi tânărul din Bacău. El era încălţat cu pantofi din piele întoarsă cu talpă slim – numai bună de “patinat” pe gheaţa de pe traseu, iar ea avea cizme cu tocuri pătrate.

Promenadă pe Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Singurul care avea bocanci era tânărul din Iaşi, care i-o fi împins la deal cât o fi putut şi el”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. “Au ajuns la cabana meteo îngheţaţi bocnă şi epuizaţi, au primit un ceai cald acolo, dar li s-a explicat că nu se pot caza şi au fost îndrumaţi către cabana Dochia. N-au vrut la Dochia, dar au vrut la schit şi, cum nu mai puteau merge deloc, a fost chemată echipa de intervenţie să-i conducă. Era ora 22, iar ei, pe lângă faptul că erau prost echipaţi – rar am văzut turişti încălţaţi cu pantofi cu talpă subţire în masiv – nu aveau nici lanterne şi ultima parte a traseului o parcurseseră la lumina telefoanelor mobile, cum e moda acum”.

La Dochia încă este iarnă, cu temperaturi negative şi poteci acoperite cu gheaţă, iar duminică a nins. Îngrozit de ideea că la coborâre îi va fi mai greu ca la urcat, tânărul cu pantofi de piele întoarsă a întrebat cam când este posibil să se topească gheaţa. Răspunsul “cam la jumătatea lui aprilie” l-a făcut să se mobilizeze şi să se hotărască să plece, totuşi, duminică după-amiază. Din cauza ceţii dense – nu se vedea la doi metri – şi a ninsorii care făceau coborârea dificilă, salvamontiştii au decis să adune grupurile de turişti de la cabană şi de la schit şi să le însoţească până în Durău, pentru ca nimeni să nu se rătăcească. (C. MIRCEA)

Articolul precedentAzi se lansează, la Galeriile “Lascăr Vorel”, “Eşecul fatidic“, de Mihai Agape
Articolul următorDeputat Ioan Munteanu: “Protejarea persoanelor în vârstă”