O delegație a reprezentanței UNICEF România va fi prezentă în județul Neamț, miercuri, 16 septembrie, pentru a marca finalizarea proiectului „Prima prioritate: niciun copil invizibi!“. Evenimentul, organizat de partenerii județeni de implementare DGASPC Neamț, DSP Neamț și Prefectura Neamț, va avea loc de la ora 10.00, la Palatul Administrativ, în sala Calistrat Hogaș. Vor participa Voica Pop și Alexandra Grigorescu, reprezentanți ai UNICEF România, un specialist din partea Centrului de Politici și Servicii de Sănătate București, precum și reprezentanți ai partenerilor județeni, DGASPC Neamț, DSP Neamț, Instituția Prefectului Neamț, primăriile partenere. De asemenea, sunt invitați să participe și toți primarii din județ.
Proiectul, finanțat de către reprezentanța UNICEF România, a demarat în 2011 și s-a derulat în 8 județe printre care și în Neamț. Proiectul a vizat situaţia copiilor „invizibili“ care „în familiile, comunităţile şi societăţile lor, ies din atenţia guvernelor, donatorilor, societăţii civile, mass-media şi chiar a altor copii“ (UNICEF, 2006), principalul obiectiv fiind creşterea accesului acestora la servicii sociale. Proiectul demonstrativ a urmărit o schimbare de paradigmă în ceea ce privește organizarea și furnizarea serviciilor la nivel comunitar, mai ales în zonele rurale dezavantajate, prin implementarea unui model de pachet minim de servicii, care este concentrat pe prevenirea vulnerabilităților. Proiectul a fost implementat din anul 2011 și se încheie în luna septembrie a acestui an. Din județul Neamț au fost incluse mai multe comune, în acest moment mai derulându-se activități în localitățile Bahna, Boghicea, Români și Săbăoani (primării partenere).
În cadrul întâlnirii vor fi prezentate rezultatele obținute în cadrul proiectului demonstrativ „Prima Prioritate: Niciun copil invizibil!”; aplicația și platforma online Aurora, ca instrument de identificare vulnerabilități, monitorizare și management de caz; promovarea posibilității de implementare progresivă a serviciilor comunitare de bază prin identificarea unor oportunități de finanțare prin fonduri structurale sau alți finanțatori (fonduri norvegiene, elvețiene). Evenimentul se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.
În aceeași zi, reprezentanții UNICEF vor face o vizită în teren, în comuna Săbăoani, fiind însoțiți de reprezentanții DGASPC și DSP.