0:00

Proiect: problemele de sănătate mintală te pot lăsa fără permis de conducere, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiConducătorii auto care au probleme de sănătate mintală ar putea pierde dreptul de a conduce, în cazul în care un psiholog atestă afecțiuni de acest fel. Prevederea face parte dintr-o propunere de modificare a Codului Rutier, inițiator fiind Ministerul Afacerilor Interne. La acest moment, normele legale în vigoare prevăd posibilitatea retragerii permisului de conducere doar în cazul anumitor afecțiuni fizice.

Proiectul de ordonanță de urgență al MAI are în vedere acum și afecțiunile psihice. Procedura este asemănătoare, iar în cazul în care orice medic care consultă un șofer are suspiciuni legate de sănătatea acestuia, îi poate recomanda o evaluare la un specialist: „orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”.

Dacă în urma acestui consult se constată că șoferul este inapt să conducă, medicul are obligația de a anunța poliția rutieră, iar persoana evaluată are obligația de a preda permisul de conducere în termen de trei zile lucrătoare. Deocamdată este vorba de un proiect, iar pentru a deveni literă de lege este nevoie ca ordonanța să fie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

(G.S.)

Articolul precedent„Mirodeniile-povești cu gust”, expoziție temporară la Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț
Articolul următorCare este ultima zi de depunere la școli a cererii de tichet social de 500 lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.