Statul român, aflat într-o continuă căutare de bani, apelează la diverse soluții pentru a face rost de fonduri pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Pe lângă cunoscutele și mult comentatele împrumuturi externe, o modalitate de atragere de fonduri o reprezintă titlurile de stat.
În acest moment se derulează programul Tezaur, înființat de Ministerul Finanțelor și destinat populației. Cum funcționează? Orice persoană fizică, care a împlinit 18 ani la data efectuării subscrierii, își poate investi economiile pentru a achiziționa titluri de stat, pentru care statul plătește dobândă.
Titlurile de stat pot fi achiziționate până pe 27 august de la unitățile Trezoreriei Statului si până pe 26 august 2021 pentru mediul urban și 25 august 2021 pentru mediul rural, prin Compania Națională Poșta Română.
Titlurile de stat au următoarele caracteristici: au o maturitate cuprinsă între 1 și 5 ani, dobânda oferită este cuprinsă între 3.15% și 3.85%, în funcție de perioadă și au o valoare nominală de 1 leu. Investițiile în titlurile de stat prezintă câteva avantaje cum ar fi faptul că banii câștigați de pe urma lor nu sunt impozitați, deci dobânda care intră în cont rămâne în întregime a persoanei care solicită un astfel de instrument financiar. Un alt avantaj ar fi faptul că titlurile de stat sunt foarte sigure ca instrument financiar, ele fiind garantate integral.
Andreea Bogza
Fraților, ați greșit dobanda!este puțin mai mica;ar fi fost bine daca era spre 5%…