Distinsul profesor Paul Vasiliu din Piatra Neamţ, cel prin “mâinile” căruia au trecut zeci de generaţii de elevi,  împlineşte sâmbătă, 4 mai, frumoasa vârstă de 90 de ani. Pentru cei care nu-l  cunosc, el a fost primul director al Liceului de chimie (înfiinţat în 1965). Om de o aleasă cultură, domnul profesor de filosofie, psihologie, pedagogie (cu inginerie la bază), fost şi inspector şcolar, este autor a numeroase articole împrăştiate prin presa vremii – în special în publicaţiile padagogice nemţene – dar şi al ,,Monografiei Şcolilor Normale din Piatra-Neamţ (1912-2002)”, apărută cu zece ani în urmă la Editura „Alfa” din Piatra Neamţ. De-a lungul carierei sale a avut multe de împărtăşit generaţiilor de elevi (dar şi colegilor de breaslă), participând activ la multe sesiuni de comunicări din domeniul pedagogic cu referate originale şi interesante. În „Preocupări didactice” din 1982 a prezentat „Contribuţii la metodica predării unor capitole din programa activităţilor matematice în învăţământul preşcolar”, iar la ediţia a II-a Sesiunii metodico-ştiinţifice” din vara lui 1982 – „Autoprefecţionarea educatoarelor prin elaborarea lucrărilor de gradul I”. Impresionantă prin multitudinea de informaţii este această monografie despre învăţământul pedagogic nemţean, învăţământ de înaltă clasă ce s-a făcut în cei 90 de ani la Piatra Neamţ prin Şcoala normală „Gheorghe Asachi”, actualul Liceu pedagogic. Din monografia ce se întinde pe parcursul a 360 de pagini de format A4, aflăm numele a mii de foşti şi actuali învăţători şi profesori care au activat prin şcolile nemţene, după ce au absolvit această „şcoală normală” înfiinţată la Piatra Neamţ de ministrul C. Arion, în 1912 . Ne oprim aici urându-i domnului profesor multă sănătate, sărbători fericite lângă cei dragi şi La mulţi ani!.

Articolul precedentDrumul Crucii pe Muntele Pietricica
Articolul următorVasile Postolică – diplomă de excelenţă

2 COMENTARII

  1. La mulţi ani, Domnule Profesor! Vă urează fostul Dumneavoastră elev, împreună cu promoţoa 1956 de la Colefiul Naţional “Petru Rarerş!”, care atunci se numea Şcoala Medie Nr. 1 de Băieţi din Piatra-Neamţ.

  2. La multi si fericiti ani, domnule profesor! Sanatate, liniste si echilibru intern, asa cum ne-ati invatat in orele de psihilogie! La multi ani!
    prof.psih. Mihai Paval

Comments are closed.