emanuel balan pro democratiaAsociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ a avut patru observatori la alegerile locale din 14 iunie 2015 din Republica Moldova. Ioan Ilie Marinică, Florin Anegroaei, Simona Bălan și Emanuel Bălan au monitorizat procesul electoral din 10 secţii de votare din oraşul Anenii Noi şi Chişinău, urmărind corectitudinea procedurii și respectarea legislației în vigoare. Ce a constatat Pro Democrația?

În urma observării, alegerilor au fost identificate următoarele:

– unele secţii erau aglomerate, dar cu toate acestea procesul decurgea normal.

– urnele erau transparente, ceea ce nu asigură în totalitate secretul votării, putându-se indentifica cu cine se votase.

– prezenţa în secţii a unui număr mare de observatori din partea partidelor, a ONG-urilor

– alegerile au decurs fără incidente

-prezenţă bună la vot”.

Ca o concluzie, putem să apreciem eforturile depuse de autorităţi şi Comisia Electorală Centrală în organizarea fără incidente şi democratic a scrutinului electoral. Prezenţa a fost bună. Sistemul are şi câteva lucruri în plus faţă de cel din România, din care trebuie subliniate existenţa unui registru online al alegătorilor – care poate fi verificat pe site-ul CEC Moldova -, numerotarea buletinelor de vot cu numărul circumscripţiei şi al secţiei de vot – ceea ce elimină fraudarea și turismul electoral, precum și existenţa, în fiecare secţie, a operatorilor care introduc în Registrul de stat al alegătorilor numele acestora, un mijloc antifraudă şi împotriva votului multimplu. Acestea sunt recomandări pe care le vom face şi către Autoritatea Electorală Permanentă a României. Apreciem, deci, modul de organizare a acestor alegeri, democratice, transparente şi fără incidente, dar şi modul de lucru al CEC Moldova, atât în organizarea alegerilor, cât şi în relaţia cu observatorii internaţionali. Echipa APD Club Târgu Neamţ a desfășurat şi un curs de formare pentru 6 observatori din raionul Anenii Noi, ai Asociaţiei ASTRA Anenii Noi, formator fiind Iuliana Iliescu, de la APD-CNC. Au avut loc întâlniri cu secretarul Consiliului Raional Aneni, juristul Petru Boicu, cu care s-a discutat şi despre înfrăţirea Anenii cu Neamţ, dar şi despre colaborări şi schimburi de experienţă institutuţională pe educaţie şi administrație. S-a discutat şi despre derularea unor proiecte pe educaţie civică cetăţenească în rândul tinerilor. Întâlnirea cu juristul Ion Bambuleac, de la Asociaţia IUS Moldova, a vizat colaborări şi proiecte pe accesul la informaţii şi justiţie echitabilă. Întâlnirea cu Cristian Tabără şi echipa sa de la Publika Tv a condus la identificarea persoanelor care să participe la proiectul internaţional Realităţi româneşti, ce vizează tinerii jurnalişti din România, Ucraina şi Moldova”, ne-a spus Emanuel Bălan, președintele Pro Democrația Club Târgu Neamț.

Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ a fost singurul ONG din România care a participat în calitate de observator la alegerile din Moldova.

C.T. STURZU