Prefectul judeţului Niculina Dobrilă a participat, ieri, 18 octombrie, la sediul Ministerul Afacerilor Interne, la o întâlnire a prefecţilor cu ministrul afacerilor interne şi secretari de stat ai acestui minister, având ca subiecte de discuţie organizarea alegerilor parlamentare şi  pregătirea pentru iarnă”, transmite Instituția Prefectului, într-un comunicat de presă.

Astfel, în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, pe lângă problemele curente şi de calendar, prefecţilor li s-au adus la cunoştinţă ultimele noutăţi cuprinse în proiectul de hotărâre de guvern, conform căruia vor fi înregistrate video-audio neîntrerupt, de către operatorul de calculator din secţia de votare, toate procedurile realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor legale.  Totodată, potrivit aceluiaşi proiect de hotărâre, Ministerul Afacerilor Interne va asigura achiziţionarea timbrelor autocolante, respectiv a plicurilor din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor precum şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea „VOTAT”.

În ceea ce priveşte pregătirea pentru iarnă, prefecţilor li s-a tras atenţia asupra necesităţii respectării procedurilor prevăzute în HG 557/2016 privind managementul tipurilor de risc. De asemenea, în vederea organizării activităţilor de deszăpezire, conducerea ministerului afacerilor interne a solicitat inventarierea contractelor încheiate de autorităţile locale cu operatori economici, a utilajelor, combustibilului şi a materialelor necesare acestei activităţi, precum şi actualizarea procedurilor şi a ordinelor de prefect care au ca obiect pregătirea pentru iarnă.

«Instituţia noastră e demarat această acţiune de evaluarea a pregătirilor pentru iarnă, de câteva zile. Astfel, pentru verificarea stocurilor de material antiderapant și a tehnicii de intervenţie existente în bazele de deszăpezire, s-a constituit, prin ordin al prefectului, o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean precum şi un reprezentant din cadrul Serviciului Rutier. Se actualizează lista spaţiilor disponibile, la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, pentru cazarea persoanelor surprinse în trafic de fenomene meteorologice extreme, specifice sezonului rece. Totodată se ţine evidenţa la zi a persoanelor care au nevoie de dializă, precum şi a gravidelor care ajung la termen în lunile decembrie, ianuarie, februarie și prima jumătate a lunii martie.  Nu mai puţin important este şi faptul că au fost activate centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost, unde noaptea trecută au fost cazate 35 de persoane – 12 în Piatra Neamţ, 15 în Tîrgu Neamţ, 5 în Roznov şi 3 în Roman. De altfel, toate aceste aspecte vor face obiectul unei întâlniri, la sfârşitul săptămânii viitoare, la care vor participa  primarii, responsabilii SVSU, precum și membrii CJSU», a spus prefectul Niculina Dobrilă.

De asemenea, tot în domeniul situaţiilor de urgenţă, prin hotărârea de Guvern 752 din 12 octombrie, judeţului Neamţ i-a fost alocată, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, suma totală de 688 mii lei pentru achitarea unor cheltuieli urgente în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada iulie – august a.c., în localităţile Icuşeşti, Tarcău, Bicaz Chei, Dămuc”, aflăm din aceeași sursă.

Articolul precedentAscensiune reușită în Himalaya a alpiniştilor nemţeni!
Articolul următorChiriașii de la ANL, somați să-și plătească restanțele, dacă vor căldură
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.