Actualizare: Peste 3.000 de nemțeni au rămas fără curent electric în urma furtunii. „Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Piatra-Neamț, Pildești (com. Cordun), Hociungi (com. Moldoveni); Averești (com. Ion Creangă), Izvoare (com. Dumbrava Roșie), Gârcina, Cuejdiu (com. Gârcina) sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3062 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, menționează un comunicat al ISU Neamț.
ISU Neamț a detaliat intervențiile desfășurate în ultimele ore:
- în comuna Poienari s-a intervenit pentru îndepărtarea unui stâlp din lemn căzut pe carosabil, pe DN 15D;
- în comuna Agapia pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe firele electrice
- în comuna Poiana Teiului pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe partea carosabilă pe DN 17 B
- în municipiul Piatra-Neamț, pe strada Cetatea Neamț pentru îndepărtarea unui banner de pe firele electrice.
Știre inițială: Aproape întreaga țară a fost lovită de furtuni puternice, zona de est și centrală a țării fiind sub avertizare cod portocaliu până astăzi, 30 septembrie, la ora 10.00.
Instituțiile au dat publicității primul bilanț după intervențiile din noaptea precedentă, situația, mai ales în județul Galați, unde a fost cod roșu de furtuni.
IGSU: Peste 6.000 de persoane evacuate din patru județe, 100 de școli închise în Galați
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat în această dimineață, 30 septembrie, rezultatele furtunilor din acest weekend: efecte în: 116 localități din 29 de județe, 100 de școli închise în județul Galați, peste 6.000 de persoane evacuate din județele Argeș, Galați, Vaslui și Brașov.
Comunicatul integral al IGSU:
“Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 județe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, SV, TM, TL, VL, VS, VN) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituție publică, 1 depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile.
Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. Majoritatea provin din județul Galați, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.
În acest interval, o situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane (8 adulți și 3 minori) care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.
Totodată, circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.
La acest moment, situația la nivel național este sub control și nu sunt raportate situații deosebite.
Cu toate acestea, avertizările meteorologice rămân în vigoare și în cursul zilei de azi, sens în care vă îndemnăm să respectați recomandările autorităților pentru siguranța dumneavoastră și a familiei:
! În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
! În cazul vântului puternic, evitați trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
! Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum”.
Intervenții DRDP în Neamț și Bacău
Furtunile de ieri și din această dimineață au doborât arbori și au adus aluviuni pe șosele în unele zone de pe drumurile naționale din județul Neamț, dar și la vecinii din Bacău.
Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a intervenit ieri, pe DN 17B, în apropiere de satul Roșeni din comuna Poiana Teiului, județul Neamț pentru îndepărtarea unui arbore prăbușit pe carosabil din cauza vântului puternic.
În această dimineață, echipele Secției Drumuri Naționale din Neamț au acționat pentru îndepărtarea aluviunilor pe “DN 15D, Gârcina, județul Neamț, pe fondul atenționării Cod portocaliu de ploi abundente și vijelii. Circulați cu atenție și cu informarea prealabilă cu privire la condițiile de drum”. Tot în această dimineață, echipe DRDP Iași au îndepărtat arborii doborâți de vântul puternic și aluviuni de pe DN 11, Sănduleni – Bacău.
Angela Croitoru