0:00

* frații Gheorghe și Cristian Olteanu, la masculin și Doina Lașcu, la feminin, au fost primii schiori pietreni medaliați la Campionatele Naționale

Profesorul de baschet Gheorghe Olteanu, fostul director al Direcției pentru Sport a județului Neamț din perioada 1996-2001 a fost deschizător de drumuri în “lupta” pentru cucerirea de medalii la întrecerile pe țară pentru școala pietreană de schi. Pregătit de profesorul Constantin Săvinescu, fostul dascăl de educație fizică de la Şcoala nr. 3 a devenit vicecampion național în anul 1963, în proba de coborâre.

Peste 7 ani, fratele său, Cristian Olteanu a reușit să câștige prima medalie de aur pentru această disciplină sportivă. Considerat de profesorul său, Gheorghe Lașcu, “ambițios, luptător și tehnic, calități, care adăugate dotării fizice sunt favorabile probelor de coborâre și slalom”, el a câștigat cununa cu lauri la Campionatele Republicane de copii, la categoria 13-14 ani. Întrecerile au avut loc în masivul Parâng, la baza IEFS. “Concursul, care a avut o largă participare, a constat din parcurgerea a două manșe de slalom special. Pregătit de profesorul Gheorghe Lașcu, Cristian Olteanu a obținut locul întâi și titlul de campion republican pe anul 1970 la categoria 13-14 ani”. (Ceahlăul, marți, 3 martie 1970).

“Bravo Cristi! Dar?…”

Titlul de campion național cucerit în premieră pentru școala pietreană de schi, de “copilul” Cristian Olteanu l-a făcut pe regretatul profesor emerit Vladimir Lașcu, întemeietorul pârtiei din Piatra Neamț să scrie în cotidianul Ceahlăul, un articol pe care l-a intitulat “Bravo Cristi! Dar?… ”: “Bucuria și satisfacția prilejuite de câștigarea titlului de campion național la copii de către Olteanu Cristian, micuțul elev pietrean, mă fac să mă întorc cu gândul la anul 1956, când a fost inaugurată pârtia din parcul Cozla, constituind un punct de plecare pentru practicarea schiului. Ea a permis înființarea unei secții în cadrul Şcolii Sportive de Elevi și începutul unui drum lung și anevoios în cultivarea performanței, drum presărat cu unele succese, dar și cu multe amărăciuni. Folosind «fiecare zi cu zăpadă» au muncit și muncesc aici, transpirând din greu, elevi și profesori, urcând, urcând și iarăși urcând «cu piciorul» panta înclinată pentru a-și însuși în alunecare complicata tehnică a schiului alpin. Şi iată că după 14 ani un reprezentant al nostru se dovedește cel mai bun în înfruntarea cu cei de-o vârstă cu el pe pantele repezi ale Parângului. Şi reușește să întreacă în șerpuirea printre porți copiii Brașovului, Predealului, Sinaiei și ai altor centre dotate de mult cu mijloace de urcare mecanică, cu pârtii multiple tăiate pe versantele bogate în zăpadă a munților înconjurători. Nu este acesta un prilej de bucurie, satisfacție și mândrie justificată? Dar în același timp și un imbold de a analiza cu toată seriozitatea și răspunderea, lucid și concret, fără fraze bombastice și fără «a lua dorințele noastre realități» situația schiului nostru local. Rezultatele obținute vor putea fi oare valorificate în viitor? Nu vor sucomba ele în lupta cu condițiile superioare oferite de alte centre din țară? Oare Cristi, Carmen, Marina și Doina vor putea concura de la egal la egal «fără complexe» cu omologii lor din Predeal, Brașov și Sinaia? Şi noi, cum vom putea oare privi noi, în ochii copiilor noștri în care se va citi mereu și pretutindeni aceeași mută întrebare: «Ce-ați făcut pentru noi?» Căci pentru acei care i-au precedat și care au fost la un pas de victorie, nu s-a făcut nimic, și sunt destui cei în ochii cărora stăruie reproșul și regretul posibilităților pierdute. În 1956 s-a făcut începutul și început a rămas…”. (prof. Vladimir Lașcu, Ceahlăul, 13 februarie 1970).

Primele medalii naționale ale schiului pietrean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristian Olteanu, C.N. Şcolar

Peste un an, la Predeal, de această dată pregătit de profesorul Dumitru Terbescu, Cristian Olteanu, devine campion național școlar după care câștigă medalia de bronz la Campionatele Naționale de copii și este cooptat în lotul național. ”În timp ce la câmpie și în zona subcarpatică zăpada s-a topit de mult, iar primăvara s-a instalat treptat în drepturile ei, pe versanții nordici din zonele alpine, schiorii și-au dat de curând întâlnire la Predeal pentru disputarea titlurilor de campioni școlari ai țării. Județele Prahova și Brașov, au fost reprezentate de numeroși schiori, care în general, au dominat întrecerile. În aceste condiții, cu atât mai valoroasă ne apare performanța elevului pietrean, Cristian Olteanu de la Şcoala nr. 3, care a reușit să câștige titlul de campion național la slalom special. Desigur, titlul obținut de Cristian Olteanu vine să răsplătească și perseverenta activitate de pregătire a antrenorului său, prof. Dumitru Terbescu. Pentru amândoi-felicitări!”. (Ceahlăul, miercuri, 6 aprilie 1971).

Primele medalii naționale ale schiului pietrean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Doina Lașcu, vicecampioană națională de junioare

La feminin, Doina Lașcu a fost prima sportivă pietreană care a obținut o medalie la Campionatele Naționale de schi. În prezent medic psihiatru, la Paris, în Franța, “Tiuca” a devenit vicecampioană națională de junioare în proba de slalom special în anul 1970, după care a cucerit medalia de argint și la Campionatele Naționale Şcolare. “În prima zi de concurs s-a desfășurat slalomul uriaș, pe pârtia Sulinar, pe o porțiune foarte lungă, de la «zidul mare» până sub «zidul mic» (1.300 m, cu 320 m diferență de nivel), pe care au fost montate circa 22 de porți. Doina Lașcu, deși a făcut o cursă frumoasă, n-a rezistat dificultăților traseului și a căzut în porțiunea denumită «canal», ocupând abia locul 7 la categoria junioare mari, rezultat destul de valoros. În a doua zi de concurs s-a desfășurat slalomul special, tot pe pârtia Sulinar, de la cabana Cristianul Mare, până în Poiana Doamnei. Cele două manșe (a câte 50 de porți) foarte frumoase «de fugă»,dar cu câteva «chei» au solicitat din plin calitățile concurenților. Reprezentanta noastră Doina Lașcu a făcut o cursă excelentă, dar pentru o clipă de neatenție (o oprire în slalom care a costat-o cel puțin 2 secunde), a ratat titlul suprem, clasându-se pe locul 2, după reprezentanta clubului ASA Brașov, Daniela Munteanu (câștigătoarea tuturor titlurilor)”. (prof. Gheorghe Lașcu, Ceahlăul, 13 martie 1970). În 1970, Doina Lașcu a fost și câștigătoarea celei de-a doua ediții a Cupei Ziarului Ceahlăul. “Confirmând buna pregătire din actualul sezon, Doina Lașcu s-a situat pe primul loc la categoria 16-18 ani cu timpul de 89, 5 sec. și a fost urmată de Minodora Zerman din Predeal cu timpul de 92, 1 sec.”. (Ceahlăul, marți, 27 ianuarie 1970). Un alt schior cu rezultate notabile obținute în anii “70 este Rudolf Schmidt, medaliat cu argint și bronz la naționalele de copii.

Primele medalii naționale ale schiului pietrean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alexandru Bordi, schiorul nr. 1 la 13 ani

Şcoala pietreană de schi are după 44 de ani un nou campion național de copii. Este vorba despre Alexandru Bordi, elevul profesorului Petru Brânzei, care a triumfat recent la categoria 13 ani în proba de slalom. El a egalat astfel performanța lui Cristian Olteanu din anul 1970. Alexandru Bordi are 13 ani si este elev în clasa a 6-a la LPS Piatra Neamț. La mijlocul lunii martie, schiorul va participa la finala Campionatului Național Şcolar, iar în luna aprilie va lua startul la Campionatele Mondiale de copii din Italia, de la Abetone. (Ana MOISE)

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorBătălia de la CARP Roman continuă