0:00

Primarul Laurențiu Leoreanu nu se vede muncind pământul, deși recunoaște că l-a bătut gândul la un moment dat și a primit și sfaturi bune. Chiar și cei doi fii ai familiei Leoreanu au gândit o afacere în agricultură, dar pentru că l-au lăsat pe tată să ia frâiele în mână, businessul a dat „faliment” înainte de a începe.

“Mi-a recomandat unul dintre cei mai pertinenți oameni din agricultură din Neamț să cumpăr teren. Nu-mi permiteam să cumpăr 300 de hectare, dar pentru 10-25 hectare m-aș fi băgat la un credit. O problemă este că nu ai de unde să cumperi, pentru că nu mai sunt parcele mari.

Dar, o altă problemă este că eu de principiu nu mă bag unde nu mă pricep. Am discutat cu specialiști și este profitabil terenul dacă îl cumperi și lucrezi tu. Dacă îl dai în arendă, nu este profitabil. Și atunci eu ce să fac?! Trebuia să cumpăr utilaje, nu mă pricep…”, recunoaște primarul Romanului.

Nici iubirea de animale sau îndemnul familiei nu i-a încolțit primarului în cap ideea de a face în paralel o fermă. “Mi-ar plăcea agricultura, îmi plac caii. Am avut tot felul de animale acasă, am acum și o pisică persană, doi ciobănești… Îmi plac animalele, dar nu te poți ocupa de toate.

Și băieții mei au zis să luăm un teren, să luăm fonduri pentru ferme. Mai am pământ pe la țară, lăsat de părinți, bunici, l-am dat în arendă. Am pământ să fac fermă, dar cine se ocupă de ea?!”, spune primarul. Lipsa banilor nu ar fi o problemă: “Am accesat 15 proiectele europene pentru Primăria Roman, nu pot să accesez pentru mine și familia mea un proiect de o sută de mii de euro?!”.

În schimb, edilul spune că mai de interes pentru viitor ar fi o carieră în diplomație, ca negociator sau consultant, cunoscând legislație, administrație și având pe ici pe colo relații cu oameni informați. (C.M.)

Articolul precedent„Când am ajuns în Piatra, dădeam bună ziua la tot omul pe care-l vedeam pe stradă”
Articolul următorForumul Montan la Piatra Neamț