reclama autocenter

leoreanu

1.700 de romașcani au răspuns, recent, la un sondaj de opinie, comandat de PDL Roman. Cetățenii au fost provocați să-și dea cu părerea despre politica din țară și din municipiu, despre primarul Laurențiu Leoreanu și viitorul politic al acestuia, despre situația economică a țării, activitatea Consiliului Local, pe cine ar vota mâine la parlamentare și alte teme de interes civic și politic. 1.700 de chestionare au fost împărțite, completate și apoi centralizate, iar răspunsurile romașcanilor, directe și aparent sincere, sunt de natură să influențeze strategiile locale, măcar în următorii doi-trei ani. Drept concluzii, se pot desprinde câteva: pe mulți din romașcani nu-i interesează din ce partid face parte primarul, dar la fel de mulți sunt cei care consideră că acesta n-ar trebui să plece din PDL dacă tot e acolo. Asta ca să pună capăt zvonurilor cu parfum de credibilitate cum că primarul Leoreanu cochetează cu gândul să treacă la alt partid. Sau să-l păstreze pe acesta cu picioarele pe pământul realității romașcane.

Leoreanu – un edil de “foarte bine”

Politica nu pare interesantă pentru mulți cetățeni, dar activitatea primarului este în atenția acestora și este văzută cu ochi mult mai buni. Din cele 1.168 de chestionare valide, la întrebarea ”Cum apreciați activitatea primarului municipiului Roman?”, 484 de răspunsuri spun că e foarte bună, 514 de răspunsuri spun că e bună, 140 consideră că e satisfăcătoare, 24 s-au declarat nemulțumiți, iar 6 au declarat că nu sunt interesați de ce face primarul. Față de sondajele din mandatul trecut, imaginea actuală a Consiliului Local Roman este mult mai bună. Activitatea legislativului local e considerată foarte bună (13,5%), bună (46,1%), satisfăcătoare – 26,2%, și nesatisfăcătoare – 6,2% (adică 72 de persoane). Un procent mult mai ridicat decât în cazul activității primarului, adică 8% (94 de persoane) au răspuns că nu sunt interesate de activitatea aleșilor locali.

Vor primar portocaliu

În timp ce, la nivelul țării, poporul dă de înțeles că PDL nu mai este (de mult timp) o opțiune pentru preferințele politice, la Roman e taman pe dos. Asta poate fi pusă și pe seama brandului care este Leoreanu, folosit și de Elena Udrea pentru a-și câștiga mandatul de deputat. Întrebarea, nițel perversă, sociologic vorbind, ”Care este partidul din care ar trebui să facă astăzi parte primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu?”, a dat prilej romașcanilor să-i contureze opțiunile politice primarului: 26,7% PDL, 17,5% Independent, 15,1% PSD, 5,8% PNL și 3,4% USL. Mișcarea Populară, trecută în sondaj ca variantă, e luată în calcul pentru Leoreanu doar de 20 de cetățeni (1,7%), în timp ce un alt partid, neprecizat, a fost răspunsul dat de 0,9% din repondenți.

388 de romașcani au declarat că nu-i interesează partidul în care e primarul lor. 87% din romașcanii chestionați au încredere în activitatea politică și administrativă a primarului lor, în timp 6,7% nu au încredere. 74 de persoane s-au declarat indiferente.

Indiferenţi la culoarea politică

Interesant este și faptul că mulți romașcani consideră că primarul Leoreanu nu trebuie să plece din PDL. Drept e, numărul celor cărora nu le pasă de schimbarea bărcii politice este cel mai mare – aproape jumătate din cei întrebați. Iată răspunsurile la întrebarea

”Dacă primarul Laurențiu Dan Leoreanu ar schimba partidul, dumneavoastră ați considera că:”

– nu ar fi o situație de dorit – 28,3%,

– e o situație de apreciat – 22,9%,

– alte opțiuni – 1,2% și

– mi-e indiferent – 47,6% (556 de persoane).

Udrea ar avea voturile asigurate…

PDL şi Elena Udrea ar avea, din nou, voturile asigurate la Roman. La distanță, mică, ce-i drept, vine PSD ca partid preferat de romașcani. PNL e mai la coadă și, surprinzător, Mișcarea Populară apare cu 1,9%.

31,7% au spus totuși că nu ar vota.

”Dacă ar fi alegeri parlamentare săptămâna viitoare, cu ce partid ați vota?”. Răspunsurile au fost:

PDL – 25,2%

PSD – 20,2%

PNL – 8,4%

USL – 6,5%

altul – 4,3%

Mișcarea Populară – 1,9%

PRM, PPDD și UNPR – fiecare câte 1,4%

PC – 0,5%.

Baza sondajului – pensionarii

Marja de eroare a acestui sondaj este de 2,16%, fiind aplicate 1.198 de chestionare, din care doar 1.170 au fost declarate valide. Cei mai mulți dintre repondenți sunt persoane între 36 și 65 de ani, adică 696. Între 18 și 35 de ani au răspuns 218 persoane, iar cu vârsta de peste 66 de ani au răspuns 256 de cetățeni. Cei mai mulți dintre repondenți sunt persoane ieșite la pensie – 461, urmate de cele care lucrează în producție – 254 și de persoane fără ocupație – 234. Doar 42 dintre cei care au răspuns la întrebări sunt studenți, 68 sunt bugetari, iar restul de o sută sunt ingineri sau cu profesii liberale.

În Roman e mai bine ca-n România

Întrebați cum apreciază situația economică a României în prezent, față de aceeași perioadă a anului trecut, 54,4% din romașcani au răspuns că e mai rea, 30,3% au răspuns ”la fel”, iar ”mai bună” au văzut-o doar 15,4%. Când vine vorba de situația economică la nivelul orașului în care trăiesc, romașcanii par optimiști: la întrebarea ”Cum apreciați situația economică a Romanului, prin comparație cu cea națională”, 38,3% au răspuns că e la fel, 34% că e mai bună și 27,7% au spus că e mai rea.

 Dezgustaţi de politică

Cei chestionați s-au arătat, în majoritate, profund nemulțumiți de luptele politice duse la nivel național. La întrebarea ”Cum apreciați situația politică din România?”, nu mai puțin de 62,1% au răspuns ”rea”, 16,9% au apreciat-o ca fiind normală, în timp ce 6,9% cred că situația politică este una bună. O bună parte din cei întrebați se declară neinteresați de viața politică: din 1.770 de romașcani intervievați, 168 au declarat că le este indiferentă situația politică.

sondaj leo 01

sondaj leo 02

sondaj leo 03

sondaj leo 04

sondaj leo 05

sondaj leo 06

Claudia MATEI

Articolul precedentTransferuri de criză la FC Ceahlăul
Articolul următorPSD Neamț a lăsat 73 de oameni pe drumuri

2 COMENTARII

  1. Un foarte bun primar , extraordinar , Carpusor era copil pe langa Leoreanu , ma refer la magarii.
    Daca era asa bun matematician , fizician , filosof , politician ,dl .. acesta Leoreanu rezolva problema de la evidenta populatiei unde oamenii se ucid pentru un buletin …Sunt oameni in primarie care nu fac nimic toata ziulica … si care ar putea ajuta la buletine…
    Dle primar ati facut multe ? dar nu sunteti in stare sa rezolvati o ecuatie cu o necunoscuta , aia de la evidenta populatiei ..
    Dlor ziaristi daca vreti subiecte mergeti la primaria roman si o sa aflati multe magarii.
    Dle primar nu mai tine sa iti faci reclama in ziare , apropo fantana din fata Bisericii Precista mare , se scufunda ati cheltuit 15 mil euro degeaba , Bojescu e un manager nu prea bun , dar oricum face treaba speram sa fie el viitorul nost’ primar.

Comments are closed.