0:00

PSD Neamț a lăsat 73 de oameni pe drumuri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• consilierii n-au aprobat organigrama și statul de funcții ale aparatului propriu al CJ Neamț

• în felul acesta, nu se respectă Ordonanța 77, care spune că toate posturile vacante neocupate dispar

• asta înseamnă, în primul rând, că nu se mai pot face angajări, iar, dacă pleacă acasă 36 de funcționari și 37 personal contractual, nu mai poate fi angajat nimeni, nici măcar de PSD, pe locurile lor

• ”Sper să vă asumați răspunderea pentru cum ați votat fiecare să lăsați oamenii fără loc de muncă”, a mai spus președintele Tărâță.

Ședința a început ieri la Consiliul Județean într-o ambianță veselă și glumeață, toți consilierii cu zâmbete și ironii amicale la adresa lui Manoliu și a bolii lui vindecate peste noapte.

Socializarea s-a făcut la nivel personal. Emilia Arcan s-a îngrijit de ale sale și a trecut pe la colegii consilieri PDL, printre pupături și cochetării având grijă să le arate pe hârtie ce au de făcut. Sau să le aducă aminte, nu cumva să uite în plen. Gabi Vișan și Mircea Pintilie au dat telefoanele regulamentare de dinainte de fiecare ședință, că așa e când trebuie să asiguri legătura exteriorului cu interiorul. Dan Constantin a semnat ce-a avut de semnat pe linie procedurală, apoi s-a așezat cuminte la locul său, de unde, pentru prima dată, dar fără să fie vreo surpriză, nu s-a mai ridicat până la finalul ședinței, fără să scoată un cuvânt, fără să schițeze un gest. O singură dată i-a zbârnâit telefonul, dar silențios, și a respins elegant apelul. Președintele Culiță Tărâță a intrat în sală, a salutat pe toată lumea, inclusiv tineretul din presă, a dat mâna cu peneliștii, apoi cu pesediștii, l-a ocolit, tot elegant, pe Dan Constantin, apoi a trecut pe la uneperiști și pedeliști. Pepedediștii au avut neșansa de a avea un parapet de camere video, care i-a privat de strângerea de mână prezidențială.

Odată începută ședința, Culiță Tărâță a nominalizat absenții: din motive de concedii (de odihnă sau medicale) au lipsit Doru Spiridonescu, Iulia Șerban, Andrei Ignat și Aurelian Jora, nemotivat a lipsit Nadina Simion.

Plenul CJ și-a însușit procesul verbal al ședinței anterioare cu 30 de voturi favorabile. La ordinea de zi, colonelul Murariu (PSD) a solicitat ”având în vedere că dl. Manoliu și-a retras demisia din funcția de vicepreședinte, dvs., în calitate de inițiator, să retrageți de pe ordinea de zi proiectele 6 și 7”, taman cele care luau act de renunțarea lui Manoliu și îi desemnau înlocuitor. A fost momentul în care Culiță Tărâță a cuvântat, oficial și solemn ”Sunt de acord, în calitate de inițiator, să retrag proiectele 6 și 7 de pe ordinea de zi”. După care l-a pufnit râsul. După el, au pufnit în râs aproape toți consilierii județeni, cu excepția lui Dan Constantin, desigur. ”Sper că data viitoare…”, a mai spus președintele, dar fără să precizeze ce anume speră. S-a intrat în pâine și s-au aprobat cu unanimitate două proiecte – unul privind desemnarea dr. Vasile Nica în structura care va coordona activitatea Camerei Agricole, celălalt validarea unui membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. După care a început circul.

Al treilea proiect al ordinii de zi avea în vedere aprobarea organigramei și statului de funcții ale aparatului propriu al CJ. Un subiect care, în general, nu suscită niciun interes, de cele mai multe ori e băgat la ”și altele”, fiind vorba în principiu de schema de repartizare a compartimentelor, birourilor, posturilor și ierarhiile aferente. Orice schimbare în schemă implică un aviz favorabil al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și, odată ce acesta există, în general nimeni nu-și mai bate capul. Azi, PSD a hotărât că vrea să-și bată capul. Comisia de buget a anunțat, prin Neculai Pușcașu (PSD) că avizează nefavorabil, apoi l-a lăsat pe pedelistul Mircea Pintilie să explice de ce. Acesta a început să bălmăjească niște motive și experiențe din mandatul trecut, dar, într-un final, a ieșit la iveală adevăratul motiv al împotrivirii PSD: teritoriul marcat de Emilia Arcan era prea mic în comparație cu cel al lui Dan Manoliu. Ambii, reținem, fiind ai PSD. Pretextul că un vicepreședinte nu are atribuții ”decât să numere măturile” sau ”să coordoneze femeia de serviciu” au fost demontate de Culiță Tărâță, care a citit dispoziția pe care a semnat-o în calitate de președinte al CJ, încă din 20 iunie, prin care Dan Manoliu coordonează și controlează activitatea de la Direcția de Dezvoltare, de la Informatică, de la Salvamont, Parcul Național Ceahlău, coordonează activitatea la Drupo, Apa Serv și Neamț Turism, acordă sprijin și consultanță autorităților locale când acestea solicită și îndeplinește orice alte sarcini delegate de președintele CJ. Prin aceeași dispoziție, Emilia Arcan coordonează și controlează activitatea de la Administrativ, de la Muzeul județean, biblioteca județeană, Teatrul Tineretului, ”Carmen Saeculare”, Spitalul Județean Neamț și Spitalul de psihiatrie Roman, coordonează societatea Troleibuzul, sprijină autoritățile locale când acestea solicită și, desigur, îndeplinește orice alte sarcini delegate de președinte prin dispoziție. Acestea fiind zise, întrebarea lui Culiță Tărâță – ”Cum puteți spune că nu sunt delegate atribuții vicepreședinților?” – a fost perfect legitimă. ”Dar parcă nu e corect să lăsăm un vicepreședinte doar cu femeia de serviciu în subordine. Noi vrem să existe un echilibru”, a încercat să dreagă busuiocul tot Neculai Pușcașu.

Secretarul județului, Daniela Soroceanu, a citit consilierilor Legea 215 a administrației publice locale, care spune clar că președinte CJ răspunde de buna funcționare a aparatului propriu. Tot Daniela Soroceanu le-a explicat consilierilor că prin organigramă nu se deleagă competențe, ci se stabilesc niște ierarhii, că sub a cărui coordonare intră fiecare compartiment se stabilește strict prin dispoziția președintelui și că, în esență, președintele de-aia e președinte și a fost ales, ca să conducă și să coordoneze activitatea, potrivit atribuțiilor pe care le are prin lege. Neculai Pușcașu a mai cântat o dată placa ”Noi vrem să li se dea atribuții într-un mod echilibrat”, că asta era direcția de la partid, dar glasul deja avea o notă stinsă.

”Înseamnă că PSD nu e de acord cu ordonanța Guvernului Ponta!”, a tunat Culiță Tărâță. ”Hotărâți-vă! Acum nu vă plac atribuțiile vicepreședinților! În condițiile în care sunteți din același partid cu ei… Să mă ierte Dumnezeu, că nu mai înțeleg nimic. Avem doi vicepreședinți de la același partid, PSD, și dvs., PSD, veniți și-mi spuneți că vreți echilibru între ei doi”, a adăugat acesta.

 Adrian Bourceanu iar a uitat cine e și s-a simțit mai mult pesedist decât avocat: ”Legea 215 e interpretabilă și sumară. Ca o garanție a echilibrului, noi cerem ca vicepreședinții să aibă prin organigramă anumite atribuții, și nu prin delegare. Dacă unul ascute creioane și răspunde la telefon pe post de secretară…”

A fost momentul în care secretarul Daniela Soroceanu a pus punctul pe i: ”Faceți echilibru, dar nu prin organigramă!”. Numai nu le-a zis ”fraților”… Le-a zis, în schimb, Culiță Tărâță: ”Dacă nici voi între voi nu vă înțelegeți, e treaba voastră, fraților! Dar, cu ce vă zice președintele vostru, Arsene, dați dvs. socoteală în fața oamenilor care rămân fără bucata de pâine?! Când vor veni să ne dea cu șutul în fața Consiliului Județean, dvs. și cu președintele dvs. Arsene trebuie să dați socoteală că-i lăsați fără loc de muncă!”

* Miron Radu Tudorel, hop și el

Pe principiul grămezii care cere vârf și grupului pesedist care cere o voce, dată fiind liniști(re)a lui Dan Constantin, Radu Tudorel a vrut și el să se audă: ”Mi se pare anormal ce scrie în organigramă, că secretarul răspunde de relațiile internaționale, pentru că secretarul nu poate reprezenta județul în relații internaționale”. Degeaba i s-a explicat că e vorba doar de traducere autorizată a actelor oficiale scrise în limbi străine, deci de juridic, care juridic e în subordinea secretarului de județ. A rămas nelămurit pentru că nu citise CV-ul Danielei Soroceanu. Când i s-a spus și că ANFP a avizat favorabil organigrama și statul de funcții, deci orice dubiu asupra legalității și corectitudinii acestora a fost înlăturat, Tudorel tot pesedist: ”S-au tras niște linii și s-au făcut niște căsuțe, era normal ca ANFP să-și dea avizul”.

”Credeți că ANFP aviza ceva dacă era ceva în neregulă? Dvs. ați schimba și președintele de trei ori pe zi dacă ați putea!”, le-a spus Culiță Tărâță.

* Iminența OG 77

Dan Manoliu a încercat, pacifist, o amânare a discuțiilor. Atâta că Ordonanța 77 există și își produce efectele, indiferent de ambițiile PSD Neamț. Daniela Soroceanu a explicat că trebuie aprobat proiectul acum, altfel rămân oamenii fără loc de muncă. ”Vă propun să analizați cu discernământ toate astea. OG 77 trebuie pusă în aplicare, că e lege și legea se aplică, nu se interpretează. Suntem caraghioși în fața oamenilor!”, a precizat Culiță Tărâță.

* Și… miezul din gogoașă

După ce-a văzut că pesediștii au venit chitiți, cu ordin de la partid, să stea contra, Culiță Tărâță s-a dezlănțuit:

”A venit Arsene la mine și mi-a propus să demisionez eu de la Consiliul Județean, să vină el în loc și eu să mă duc să candidez deputat pe colegiul lui. I-am spus: «Dom’le, dumneata ești sănătos la cap?!» Apoi, știți și dvs. că nu sunt un susținător al lui Dan Constantin. Dar să te duci, tu, Arsene, și să suni pe nu știu unde ca să-l declari nu știu cum pe Dan Constantin… Acest individ duce PSD-ul de râpă. A venit Ursărescu la mine, să găsim soluții de colaborare. Și-asta am cerut și eu – să colaborăm, să vedem ce facem și cum facem pentru județ, pentru oameni. Nu să vedem de interesele unuia sau altuia, că se trezește unul ba că n-are Achizițiile, ba nu știu ce…”

De aici, n-a mai fost decât un pas până la referiri la Apa Serv – ”Nicăieri în contract nu scrie cu cât să se mărească prețul la apă, acum a fost cu 7%, dar putea să fie 0,1%” – sau la cheltuielile directorilor de acolo – ”46% sunt cheltuieli de personal, 60% sunt cheltuielile directorilor” – sau la pierderi, sau la 140 de miliarde de recuperat de la firme. N-a lipsit nici ”Sunt 4 comune în județul Neamț care plătesc 40 lei metrul cub de gunoi, restul toți plătesc 69 de lei plus TVA!”. ”Asta e ce vrea Tărâță: să se respecte legea! Dați-o naibii de treabă! Eu nu arunc cu noroi în PSD, PSD nu se traduce prin Ionel Arsene!”.

* Într-un final dramatic, s-a trecut la vot. Proiectul în integralitatea lui, nu pe puncte, nu pe amendamente, pe nimic. Comisia juridică, onor condusă de vehementul Adrian Bourceanu, a avizat favorabil. Comisia Servicii, prin vocea lui Dionisie Dumitrașcu, a anunțat același aviz favorabil.

La vot: 11 pentru aprobarea organigramei, 18 împotrivă și 1 abținere (Cristian Tomuleț, de la PNȚCD, aparent imun la grațiile doamnei Arcan).

”Este responsabilitatea voastră! Sper să vă asumați răspunderea pentru cum ați votat fiecare să lăsați oamenii fără loc de muncă”, a mai spus președintele Tărâță.

* După ședință, potopul

În timp ce Daniela Soroceanu parcurgea culoarele Palatului Administrativ indicând pe la fiecare angajat din CJ cum va rămâne acesta fără post, dată fiind respingerea organigramei, sus, la etajul II, la Cabinetul 2, social-democrații erau storși fizic și psihic, iar cea mai folosită expresie conținea simultan termenii ”a băga”, ”picioare” și ”dacă o să mă mai auziți pe mine că vreau la Consiliul Județean să mă scuipați între ochi!”.

În afara ușilor, aparatul propriu al Consiliului Județean, plus vreo 9 oameni care muncesc pe munte, în Ceahlău, sunt, oficial, pe punctul de a dispărea din câmpul muncii. Schema de personal actuală a CJ Neamț nu cadrează cu prevederile ordonanței 77, privind reducerile din sistemul bugetar, iar ordonanța e mai tare decât orgoliile și directivele de partid. Ordonanța 77 spune că toate posturile vacante neocupate dispar, ceea ce înseamnă, în primul rând, că nu se mai pot face angajări, iar, dacă cei din Consiliul Județean pleacă, nu mai poate fi angajat nimeni, nici măcar de PSD, pe locurile lor.

Pleacă acasă 73 de oameni, din care 36 de funcționari și 37 personal contractual.

* Cine lasă oamenii fără loc de muncă:

Emilia Arcan (PSD)

Dan Vasile Constantin (PSD)

Neculai Pușcașu (PSD)

Vasile Murariu (PSD)

Alexandru Asmarandei (PP-DD)

Vasile Nica (PSD)

Bogdan Onu (PSD)

Adrian Bourceanu (PSD)

Miron Radu Tudorel (PSD)

Ciprian Șerban (PSD)

Ștefănuț Ploscaru (PP-DD)

Dan Manoliu (PSD)

Claudiu Stafie (PDL)

Florin Andronache (PDL)

Cristian Tapalagă (PDL)

Gheorghe Vasiloiu (PDL)

Dionisie Dumitrașcu (PDL)

Mircea Pintilie (PDL)

De reținut!

– Orgoliul, dorința de a conduce și neștiința legii, în dreptul PSD.

– Ce și-au dorit PSD, PDL și PP-DD: Să aibă la mână Bugetul, Achizițiile, Sănătatea și Arhitectul-șef.

– Ce-au obținut: 73 de angajați ai CJ Neamț în drum.

– Dl. Adrian Bourceanu s-a opus politic, dar a avizat favorabil din punct de vedere tehnico-juridic proiectul.

– Potrivit legii, vicepreședinții de CJ sunt demnitari. Demnitarii nu sunt angajații Consiliului, ei sunt personal contractual. Nimeni care este personal contractual în România nu poate conduce un funcționar public. Derogarea de la asta, la nivelul CJ, o reprezintă președintele, în calitate de ordonator principal de credite. Pot fi și vicepreședinții, cu o singură condiție: să existe o dispoziție a președintelui în acest sens.

Organigrama pe care au discutat-o atâta nu înseamnă delegare de atribuții. Atribuțiile la nivelul vicepreședinților se deleagă doar prin dispoziția președintelui Consiliului Județean.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentPrimarul Leoreanu mai tare decât politicianul Leoreanu
Articolul următorCELE MAI FRUMOASE POEZII ROMÂNEŞTI

4 COMENTARII

  1. Mai bine ar face un sens giratoriu la Teatru Tineretului ca trebuie sa inconjori tot orasul pentru a reveni la Unic si sa dispara giratoriul hidos de la Unic .

  2. Le-as recomanda celor care au lasat fara loc de munca atatia oameni sa invete carte..dar carte adevarata nu asa cum a invatat arsene prin piata din Tirgu Neamt caNd vindea marci …sau prin Germania in 1990-199–- cand facea rost de toate prin metode fff.cunoscute.Rusine dl Ponta cu asa SEF LA PSD NEAMT!PASTRAREA LUI ARSENE IN SCAUNUL DE PRESEDINTE VA DUCE LA RUINA POLITICA.SI EU ABIA ASTEPT ASA CEVA!

  3. Eu as recomanda autoarei articolului si celor care au lansat aceasta prostie cu 73 de angajati dati afara SA CITEASCA, DACA NU E PREA DIFICIL PENTRU SINGURUL LOR NEURON, ce scrie in OUG nr. 77/2013.
    Ca sa le usurez un asemenea efort urias, postez un link catre precizarileprivind aplicarea ordonantei, formulate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, de unde rezulta clar ca doar posturile vacante se desfiinteaza la consilii judetene si primarii:
    http://www.anfp.gov.ro/Anunturi.aspx?ID=af7f35a0-92d4-4595-abf0-09a6ad21fff9

  4. Amuzanta precizarea de la votul d-lui Tomulet, cel imun la gratiile d-nei Arcan.
    Probabil ceilalti…sunt mai in varsta.

Comentariile sunt închise.