0:00

Primarul Ion Rotaru, dat în judecată pentru ”secretomanie”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ”Este o neînţelegere”, susţine edilul din Alexandru cel Bun

Un proces inedit este înregistrat pe rolul Tribunalului Neamţ. Un litigiu pe legea accesului la informaţiile de interes public nu poate fi trecut cu vederea în condiţiile în care o asemenea speţă se întâlneşte destul de rar în peisajul liniştit al relaţiei cetăţean – autorităţi din ultimii ani. Reclamantul este o organizaţie non-profit din judeţul Dâmboviţa, înfiinţată recent şi care se intitulează AntiMioritica dar care, contrar titulaturii, se declară a milita doar împotriva mentalităţii româneşti gen „las’ că merge şi-aşa”. Margareta Georgeta Vadan s-a lovit de multe ori de atitudinea unor funcţionari publici şi a decis să înfiinţeze asociaţia pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în situaţii similare.

„Dorim să trezim spiritul civic în cetăţeni, să arătăm că există mijloace prin care putem reacţiona. Dorim să încurajăm oamenii să nu accepte încălcarea drepturilor lor. Chiar dacă numele nostru este AntiMioritica, nu suntem împotriva nimănui”, a declarat preşedinta asociaţiei.

În luna octombrie, asociaţia a trimis 20 de cereri la tot atâtea primării din ţară cu două solicitări: una privind cererile de finanţare pe fonduri europene depuse în ultimii trei ani şi cealaltă referitoare la investiţiile publice. Printre primăriile chestionate a fost şi una din Neamţ. „Este vorba despre primăria din comuna Alexandru cel Bun, singura primărie din judeţul Neamţ căreia i-am solicitat date despre proiecte cu finanţare europeană şi ce investiţii în obiective publice s-au făcut dar, spre surprinderea noastră, nu am primit absolut nici un fel de răspuns şi, ca şi în celelalte 13 cazuri, am deschis acţiune în instanţă pe refuzul de furnizare de informaţii publice, conform prevederilor legii 544/2001”, a spus avocata asociaţiei, Adriana Zelmer.

Primarul comunei Alexandru cel Bun a declarat că, cel mai probabil, este vorba despre o neînţelegere. „Nu aveam ce răspuns să-i dau, întrucât m-au întrebat telefonic dacă am proiecte cu finanţare europeană în derulare şi le-am răspuns că nu avem aşa ceva la nivelul primăriei. De depus, am depus documentaţii, dar deocamdată nu am obţinut nici o finanţare. Eu am crezut că s-au lămurit din discuţia telefonică şi, în orice caz, dacă au trimis solicitare scrisă, trebuie să fie înregistrată şi să i se fi răspuns. Cred că este vorba de o neînţelegere la mijloc”, a spus primarul Ion Rotaru. Primul termen în proces a fost stabilit pentru luna iunie 2013.

În esenţă, legea 544/2001prevede că orice persoană poate solicita oricărei autorităţi sau instituţii publice comunicarea oricărei informaţii de interes public. Cererea, formulată verbal sau în scris, nu trebuie însoţită de vreo justificare referitor la interesul  personal al solicitantului, chiar din primul articol statuându-se că „accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public…constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice”.

Articolul precedentCod galben: ninsori abundente şi viscol
Articolul următorAm câştigat împreună!