0:00

Primarul Harpa, premiat la Gala Națională a Administrației Publice Locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Joi, 12 decembrie, la Hotel Aro Palace din Brașov, primarul Daniel Harpa a fost premiat de Revista Română de Administrație Publică Locală  în cadrul Galei Concursului Național de Proiecte din Administrația Publică Locală „Cele bune să se-adune!”, ediția 2013, primind premiul pentru Cel mai bun proiect la Secțiunea Edilitar-Urban la nivelul Regiunii Nord-Est. În urma concursului au fost premiate cele mai bune proiecte din comunitatea locală din România. Prezent la Gala de la Brașov, primarul Daniel Harpa a primit premiul vizibil emoționat, însă totodată onorat de aprecierea revistei cu privire la proiectul depus în concurs, respectiv modernizarea centrului orașului Târgu-Neamț, cu finanțare de la bugetul local.

„Am depus la acest concurs un proiect pentru modernizarea centrului orașului, un proiect cu finanțare de la bugetul local, ce a constat în desființarea scuarului din centru, amenajare de spații verzi și jardiniere, dar și alte lucrări de modernizare. Vreau să dedic acest premiu târgnemțenilor, care au fost alături de administrația locală și care merită pe deplin să trăiască într-un oraș frumos, curat și modern. Sperăm ca la anul să obținem un alt premiu, care să ateste eficacitatea administrației locale a orașului Târgu-Neamț”, a declarat primarul Daniel Harpa.

Cele mai mici majorări de taxe din județ

Odată cu schimbarea prevederilor Codului Fiscal și care este argumentată prin dificultățile financiare ale autorităților locale și necesitatea protecției mediului de afaceri, impozitele și taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%. Cele mai mari majorări de taxe din județ le regăsim în municipiul reședință de județ. Pe 8 ianuarie 2013, în şedinţa extraordinară de Consiliu Local Piatra Neamţ a fost modificată hotărârea din decembrie prin care taxele și impozitele locale rămâneau la nivelul celor din 2012. Cu votul a 14 consilieri locali taxele și impozitele au crescut cu maximum admisibil, potrivit hotărârii de guvern din decembrie, adică cu 16,05%. La Roman, taxele au fost majorate anul acesta cu 16%, cât a reprezentat rata inflației pe ultimii trei ani. La Bicaz de la începutul anului s-au indexat bazele de impozitare pentru clădiri și terenuri cu 16,5% . La polul opus, orașul Târgu-Neamț are cele mai mici taxe din județ, administrația locală luând decizia de a majora taxele pentru anul 2014 cu doar 3%. În ședința de Consiliu Local de vineri 29 noiembrie se va supune la vot și proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor cu 3% pentru anul 2014. Târgnemtenii au plătit până acum în 2013 sume cu 3% mai mari decît în anul trecut în contul impozitelor pe terenuri si clădiri. Decizia a fost aprobată încă de la începutul anului 2013 de Consiliul Local într-o şedinţă extraordinară convocată pentru aplicarea hotărîrii Guvernului referitoare la indexarea cu 16% faţă de nivelurile stabilite începînd cu anul 2010. În alte localităţi hotărîrea a fost aplicată întocmai, dările fiind mărite cu 16% fiindcă în ultimii 3 ani nu s-au operat modificări ale taxelor şi impozitelor locale. Însă la Târgu Neamt s-au făcut periodic ajustări cu coeficientii de inflaţie aferenti fiecărui an. Astfel, contribuabilii din urbea de sub Cetate au plătit în 2012 la bugetul oraşului sume mai mari cu 8% faţă de intervalul anterior, iar în 2011, cu peste 4% mai mult decât în 2010. În aceste conditii, s-a calculat că din cele 16 procente impuse de guvernanţi a rămas de aplicat doar un coeficient de majorare de circa 3%. Reprezentantii primăriei au mentionat că indexarea priveste doar impozitul pe clădiri pentru persoanele fizice şi impozitele pe terenuri datorate de persoanele fizice şi juridice, iar în urma aplicării rezultă un plus la bugetul local în valoare de 63.800 lei.

„Având în vedere datoriile preluate, de aproximativ 240 de miliarde de la fosta administrație, având în vedere problemele finananciare ale administrației ce derivă din aceste datorii moștenite, consider că majorarea taxelor și impozitelor cu 3% este o majorare rezonabilă care nu va afecta buzunarul târgnemțenilor, în comparație cu alte orașe din județ, unde taxele și impozitele au fost majorate și cu 16%. Chiar dacă avem nevoie de bani la bugetul primăriei pentru a putea continua investițiile și modernizarea orașului, vom încerca să aducem bani din surse externe, cum ar fi cele guvernamentale sau cele care provin din fonduri europene”, a precizat primarul Daniel Harpa.

Târgu-Neamț și zona metropolitană

Târgu-Neamț se pregătește să înființeze zona metropolitană. Un proiect de anvegură prin care se dorește atragerea de fonduri europene, mai ales că din 2014 banii de la UE vor putea fi atrași doar pe regiuni. În ultima perioadă mai multe orașe din țară au demarat acțiuni de înființare  a zonei metropolitane, printre care și Piatra-Neamț și Roman. Trebuie reamintit, că înființarea zonei metropolitane din care să facă parte Târgu-Neamț, s-ar impune și prin faptul că, de la an la an, sumele care sunt repartizate de la bugetul de stat orașului, și nu numai, sunt din ce în ce mai mici, iar preocuparea oricărui primar este să atragă cât mai multe surse proprii de finanțare.

„În perioada următoare vom avea vizita unor specialiști de la Ministerul Dezvoltării pentru a găsi și la noi o soluție de a pune bazele unui proiect, astfel încât să avem aici o zonă metropolitană, în care să implicăm și comunele limitrofe din Colegiul 7. Sperăm ca acest proiect să fie definitivat în maximum o lună de zile. Totodată trebuie spus că prin înființarea acestei zone metropolitane se pot atrage fonduri europene mult mai ușor în 2014”, a menţionat primarul Daniel Harpa.

Trebuie amintit faptul că din 2014 localităţile rurale nu vor mai beneficia de finanţări europene, ci doar euro-regiunile,  apoi există mari şanse de atragere de fonduri de coeziune prin programul Europa 2020.

„Am participat de curând la o întâlnire de lucru cu Asociația Administratorilor Publici din România și acolo am aflat că Satu Mare de exemplu a înființat deja Zona Metropolitană. Trebuie specificat că din 2014 se vor acorda fonduri europene doar pe regiuni și atunci ne-am decis că este oportună înființarea acestei zone metropolitane și la Târgu-Neamț. Romanul și Piatra-Neamț deja au demarat această acțiune de înființare a zonei metropolitane, așa că o să facem și noi împreună cu comunele limitrofe. Momentan deja lucrez la un statut al acestei zone la care să achieseze și primăriile din jur și sper că în cel mai scurt timp să-l am în formă finală pentru a-l putea prezenta primarilor din comunele din jurul orașului. Acești primari trebuie să înțeleagă și ei că este și în avantajul lor, și vă dau un singur exemplu. Zona metropolitană Piatra-Neamț vrea să acceseze fonduri pentru a moderniza drumul Piatra-Bacău, iar drumul trece prin patru comune, iar dacă una din comune nu face parte din această asociație nu va primi fonduri. Pentru a înființa această zonă trebuie ca asociația să aibă peste 400.000 de locuitori ca să accesezi proiecte mari. Dar întâi să înființăm noi zona metropolitană, apoi ne vom asocia într-o zonă metropolitană și mai mare cu celelalte municipii. În cadrul asociației fiecare primar de comună va fi reprezentant în cadrul asociației, iar deciziile se iau doar împreună. Sunt și avantaje, sunt și dezavantaje cu această zonă metropolitană, pentru că dacă vom accesa fonduri pentru canalizare sau racord de apă, s-ar putea ca o comună care face parte din asociație să nu aibă deloc canalizare și atunci toți banii vor fi direcționați spre acea comună”, a declarat Vasile Apopii, city-managerul de Târgu-Neamț.

Proiectul de extindere a PUG-ului orașului Târgu-Neamț până la podul de la intrare în satul Dumbrava, este încă un motiv ca înființarea zonei metropolitane să fie un obiectiv primordial pentru viitorul orașului Târgu-Neamț. Preşedintele zonei metropolitane, prin statut, este primarul celei mai mari localităţi, în vreme ce Biroul comunitar va fi mecanismul de conducere, în care primarii localităţilor vor fi vicepreşedinţi ai asocierii realizate. Înființarea unei zone metropolitane, duce la decongestionarea orașului, duce la dezvoltarea arhitecturala unitara, accesarea (prin asociere) a fondurilor europene destinate dezvoltării regionale şi, prin aceasta, crearea unor conditii civilizate de viata pentru toti locuitorii zonelor metropolitane.
La capitolul avantaje, se mai pot enumera: descongestionarea orașului, a aglomerării urbane, satisfacerea cererii de locuințe a populației, fonduri bugetare mai mari pentru localitățile cu venituri mici, beneficiile economice derivate din creșterea atractivității zonei pentru investitori, îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare și de transport, crearea de locuri de muncă prin atragerea de investitori, creșterea nivelului de trai al populației, dezvoltarea regională și investițiile în infrastructură, extinderea rețelelor de utilități și accesarea fondurilor structurale ale UE.

 Primarul Harpa, premiat la Gala Națională a Administrației Publice Locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentCeahlăul – Steaua 0-2 (0-2). Înfrângere nemeritată
Articolul următorCase de vacanță, mașini și terenuri executate silit înainte de sărbători

1 COMENTARIU

  1. Si Arnautu umbla pe la astfel de festivitati si tot nimic nu s-a ales de el pana la urma.Aceste activitati nu sunt decat de imagine,,realitatea e cam alta!Centrul orasului nu e chiar atat de frumos dupa cati bani a inghitit…si nu era nici o prioritate asa de mare incat sa nu poata fi amanat.Dar asta e jocul de imagine al PSD.,trebuie sa arata ceva la vedere sa prinda la popor.PIESA E VECHE !

Comentariile sunt închise.