0:00

ISJ Neamț a raportat, din nou, un număr mare de violențe și absențe în rândul elevilor. În ultima lună din anul 2013, nu mai puțin de 54.000 de absențe nemotivate au fost înregistrate în unitățile de învățământ nemțene. Mai multe cu aproape 14.000 față de aceeași perioadă din 2012. Pe seama neprezentării la ore, în luna decembrie, au fost exmatriculați 12 elevi. Un fenomen mai puțin obișnuit reiese din notificarea ISJ, în dreptul elevilor de clasa a IX-a și a XII-a, unde nu a fost înregistrată nicio absență.

În ceea ce privește violența în școli, 113 elevi „au împărțit” 173 de cazuri de violență. Dintre aceștia 3 sunt sub incidența legii, pentru acte de tâlhărie, vagabondaj, furt sau violențe fizice. Tot din statistici, reiese că cei mai violenți sunt elevii de gimnaziu, care au comis 68 de violențe.

Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț, a spus că, pe lângă activitățile de consiliere și supraveghere a elevilor implicați în acte de violență, a cerut un sondaj Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Neamţb (CJRAE) pentru a înțelege mai bine fenomenul absenteismului.

La acest studiu au participat aproximativ 130 de elevi, din rândul celor care au absentat nemotivat în luna noiembrie a anului trecut. Din studiu reiese că mai mult de jumătate din elevi aleg să absenteze la sfârşitul programului şcolar. La capitolul motive, elevii se arată nemulțumiți de atitudinea profesorilor, pe care îi consideră severi. Elevii pun absențele pe seama programului școlar aglomerat, a navetei dar și a faptului că sunt plictisiți sau au probleme legate de familie. Ce pare mai îngrijorător este că cei mai mulți din elevii chestionați au mărturisit că vin la școală pentru a nu-și dezamăgi părinții, pentru a nu se plictisi acasă sau pentru a obține diplome.

Doar 26% dintre cei chestionaţi au fost de părere că profesorii creează o atmosferă plăcută în timpul orelor. În urma rezultatului sondajului, inspectorul Stan a precizat că intenționează să cheme profesorii la cursuri de formare pentru a fi în ton cu generațiile de copii, care sunt într-o continuă schimbare.

„Acum 20 de ani, când intram în clasă,  puteam să spun elevilor «Nu mișcă unul!». Acum nu mai merge așa. Elevul poate da în judecată profesorul. Trebuie schimbată atitudinea față de elevi. Este nevoie de aceste cursuri de formare, pentru că generațiile de copii se schimbă, în atitudine, în gândire”, a declarat Viorel Stan. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCele mai mici prețuri
Articolul următorBirou Unic la Primăria Târgu-Neamț

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.