pietricica turism

Propunerea de buget pe 2019 stârnește revoltă în rândul primarilor, care reclamă că, după bugetul redus în 2018 față de 2017, anul acesta se văd împovărați și cu plata obligațiilor cu asistența socială. Cei mai mulți dintre primari, mai ales de municipii, susțin că se vor înregistra pierderi la bugetele locale.

Dragoș Chitic, primarul de Piatra Neamț, membru în Asociația Municipiilor din România, spune că noua formulă de calcul ar produce o gaură de 5,6 milioane de lei în bugetul municipiului. Chitic acuză Guvernul de perfidie și spune că ”această decizie este încă un efect pervers pe care puțini l-au sesizat”.

Din păcate, Guvernul României demonstrează neseriozitate și lipsă de respect față de autoritățile locale. Decizia, care a fost luată în urma revoltei primarilor, este o decizie perfidă. Practic, prin această propunere, municipiile nu numai că nu câștigă bani, dar pierd. Am făcut un calcul pentru Piatra Neamț, pe varianta prezentată de Ministerul Finanțelor, pentru că de acolo a venit adresa, și rezultă următorul aspect: prin creșterea cotei de IV de la 50% la 60% câștigăm 9 milioane de lei, dar, prin punctul 2 de pe adresă, prin care ni se trec niște cheltuieli în sarcină, pierdem 14, 6 milioane de lei. Iată că nu numai că nu ni s-a dat, ci ni s-a luat, în urma solicitărilor făcute de primari! Ceea ce vă spun eu aici este valabil pentru toate municipiile din țară. Pierderea este proporțională cu mărimea localității. Eu sper să nu rămână așa, deși am văzut că această formulare este inclusiv în proiectul de buget care a apărut public și sper ca guvernanții să înțeleagă că nu este posibil să iei banii autorităților locale și să-i muți la București. În mare, această decizie este încă un efect pervers pe care foarte puțini l-au sesizat. Mărind la 60% cota de IV către administrațiile locale, cresc veniturile proprii, deși, totodată, cresc și mai mult și cheltuielile, prin obligația de a plăti indemnizațiile persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora. Crescând veniturile proprii, practic, Guvernul nu mai vine în completare cu bani din TVA către autoritățile locale. Deci… spuneam anul trecut de o șmecherie guvernamentală, anul acesta s-a venit cu o șmecherie și mai mare, care, de fapt, nu crește sumele de la bugetele locale, ci le scade. 9 milioane primim în plus, dar ne obligă să cheltuim 14,6 milioane, care, până acum, erau cheltuiți din bugetul de stat”, a declarat Dragoș Chitic. (I.Ș.)