Carabelea PotoleaPrimarul Andrei Carabelea a susținut marți, 13 februarie, o conferință de presă pe marginea bugetului votat în unanimitate în ședința extraordinară din ziua anterioară.

„Avem un buget consistent, de 553 de milioane de lei, un buget bine structurat, de aproape 111 milioane de euro, care vor merge cu precădere către investiții pentru viitorul orașului până la urmă. 60% din buget, reprezentând peste 320 de milioane de lei este bugetul de investiții, cea mai mare parte provin din fondurile Uniunii Europene, aproape 200 de milioane de lei reprezintă această sumă”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

53 de milioane de lei din fondurile alocate proiectelor europene vor veni din fondurile proprii ale bugetului local.

Un sfert din bugetul acestui an, mai exact 128, 5 milioane de lei vor merge către unitățile de învățământ, din oraș, iar 230 de milioane de lei reprezintă capitolul destinat funcționării.

„În ceea ce înseamnă prioritățile pentru anul acesta, de departe aproape un sfert din bugetul orașului merge către educație, pentru că aici este investiția în viitorul orașului și este principala noastră îndatorire astăzi”, a punctat Andrei Carabelea.

„Fața rușinoasă a politicii”

Despre numeroasele amendamente depuse de gruparea PSD aflată în opoziție în Consiliul Local Piatra-Neamț, primarul Andrei Carabelea a reiterat cele spuse în ședința de buget: „Ședința de ieri ne-a arătat cumva și fața rușinoasă a politicii”, punctând pe faptul că acestea au fost respinse pentru că nu erau nici măcar fundamentate, ci doar reprezentau o „împrăștiere a resurselor”.

În ceea ce privește prioritățile acestui an, acestea încep cu proiectele de infrastructură care trebuiesc finalizate, parcările, investițiile de la Școlile gimnaziale nr. 5 și 8, Grădinița nr. 6 și cele două creșe de la Sala Polivalentă și din cartierul Văleni, dar și la Colegiul Național de Informatică, precum și dotarea tuturor unităților de învățământ cu mobilier școlar nou cu fonduri din PNRR. Vor fi depuse noi cereri de finanțare pe fonduri europene pentru alte unități de învățământ.

„În următoarele 3-4 luni ne vom concentra pe finalizarea lucrărilor pe mobilitate și, probabil, una dintre cele mai dureroase lucrări din ultima perioadă, dar cu siguranță și cea mai importantă pe termen lung, pentru că este un proiect care pune la punct infrastructura de la partea de utilități până la aspectul orașului per ansamblu, trotuare, spațiu verde, bulevardul Decebal”, a punctat primarul orașului.

Un pahar cu apă curată din noua conductă a orașului

În legătură cu întârzierile în realizarea lucrărilor de pe coridorul de mobilitate Bulevardul Traian- Piața Mihail Kogălniceanu –Bulevardul Decebal, primarul a arătat că 80% dintre aceste întârzieri se datorează problemelor generate de avariile frecvente la rețeaua de apă.

Alături de primarul de Piatra-Neamț s-a aflat administratorul public Sorin Potolea care și-a exprimat bucuria de a se număra printre primii pietreni care au băut un pahar cu apă limpede, fără impurități și a confirmat faptul că și presiunea apei a fost în regulă.

Astăzi trebuiau să se facă cuplările pe noua conductă din zona Asirom și Lămâiței către bulevardul Traian, dar acestea au fost amânate, tocmai din cauza unei noi avarii la conducta veche de apă a orașului din această zonă. Primarul Andrei Carabelea a anunțat că va organiza un sondaj de  opinie pentru a afla opiniile cetățenilor despre apa din noua conductă  a orașului.

Conferința de presă integrală o puteți urmări aici.

A.C.

Articolul precedentCod galben de vânt în regiunea Nord-Est
Articolul următorSalariul mediu în România a depășit 5.000 de lei în decembrie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.