0:00

O încercare de a-i stimula pe primari și șefii de Consilii Județene modifică sporurile acordate lor pentru atragerea de investiții europene nerambursabile cu până la 50%. Guvernul va modifica acest spor printr-o Ordonanță de Urgență care urmează să intre în vigoare în viitorul apropiat. Vor fi stabilite criterii de evaluare la nivel național pe baza cărora vor fi acordate aceste “premii”.

Potrivit proiectului de act normativ, pentru un singur contract cu finanțare europeană, majorarea va fi de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%. Până acum, de acest spor de până la 50% beneficiau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și erau evaluați buni sau foarte buni.

“E vorba de numărul de proiecte contractate, pentru care se încheie contract de finanțare. Scopul e să gestionăm instrumentele pe care le creăm pentru gestionarea personalului, să legăm atragerea de fonduri de nivelul acordat pentru acest nivel de sporuri.  Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție. Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacă nu sunt încheiate contracte de finanțare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, să avem contracte de finanțare. Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Angela Croitoru

Articolul precedent3,6 milioane de lei prin PNRR pentru reabilitarea Liceului “Ion Creangă” Pipirig
Articolul următorViitorii polițiști se instruiesc la IPJ Neamț