reclama autocenter

alcelbunprimaria

Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România vor veni la Guvern, pe 20 august, să protesteze pentru modificarea legii 161/2003 privind incompatibilitatea. În primă fază, primarii se vor prezenta la Guvern, sub forma unei delegaţii, care să prezinte premierului şi ministrului Justiţiei un Protest semnat de 2.800 de colegi de breaslă din toată țara. În acest context, premierul Victor Ponta a recunoscut că există o problemă majoră cu aleşii locali declaraţi incompabitili de ANI, şi că se poate ajunge la alegeri parţiale în jumătate dintre localităţile ţării. Totodată, Primul-ministru a subliniat că va încerca să găsească o soluţie.

În județul Neamț nu au fost anunțate probleme de incompatibilitate printre primari, deși foarte mulți dintre aceștia fac parte din Consiliile de Administrație ale societăților tutelate de consiliile locale sau sunt membri ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitară.

 “Legea nu e corectă”

”Eu nu mă duc la nici un protest, nu sunt membru în nici un consiliu de administrație. Să se ducă cei care iau bani, de acolo de unde iau bani pentru că presupun că se plătesc niște salarii, pentru faptul că fac parte din respectivele consilii. Legea oricum nu e corectă. Faptul că un primar care are o firmă care nu are nimic în comun cu primăria, asfaltări sau lucruri de genul ăsta, și nu are voie să aibă firma nu e un lucru normal. Suntem ca pe vremea comunismului, când dacă vroiai să fii cadru de partid și să obții o funcție trebuia să fii lipit, sărac și calic. Nu am nimic împotrivă să fie vizați cei care fac șmecherii. E așa un interes de a aduce în funcții pe cei care nu au bani, ca să poată să fure, în loc să fie invers. Bănuiesc că la protestul de pe 20 se duc cei care iau bani din consiliile de administrație”, a declarat Ioan Grădinaru, primar al comunei Dumbrava Roşie, membru ADI Aqua Neamț.

“Poate sunt disensiuni în USL”

 ”Eu zic că legea este foarte permisivă și ei încearcă să aibă mai multă putere. Ce le trebuie să fie în AGA, n-au decât să-și pună administrator public care poate să fie, legea îi permite. Eu nu împărtășesc ideea și nu găsesc sensul acestui protest. Nu mă duc nicăieri pentru că nu sunt de acord. Sau poate sunt disensiuni în USL, poate vor să se despartă și nu știu cum să o facă ori vor să taie capetele ANI”, a declarat Ion Rotaru, primar al comunei Alexandru cel Bun și membru în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț.

La nivel naţional, aproximativ 1.200 de primari se află, până acum, în situaţie de incompatibilitate, din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, însă  ANI a anunţat că, până în prezent, a găsit incompatibili aproximativ 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, dar verificările continuă.

Irina CĂLIN

Articolul precedentNouă rotație de cadre la Girov
Articolul următorFiii drumarilor se bat pe TSD Roman