Primăria Iaşi anticipează un an 2015 extrem de agitat în instanţele judecătoreşti, informează www.bzi.ro. Sancţiunile primite de primărie de la autorităţile de specialitate care supraveghează legalitatea derulării contractării a diverse servicii şi lucrări le dau deja frisoane şefilor din Palatul Roznovanu. În plus, verificarea de către DNA a 5 proiecte europene în care municipalitatea a avut încheiate contracte cu firma de consultanţă Avensa, care a rămas în stand-by de anul trecut, se adaugă şi ea pe lista temerilor şefilor din primărie, care încearcă să se pună de pe acum la adăpost, prin contractarea unor servicii de avocatura. Procesele pentru care municipalitatea caută apărători din afara instituţiei au o miză ridicată, de 6 milioane euro. Primăria este în ultima vreme pur şi simplu asaltată de procese. Anul trecut, primăria se alegea în medie cu 3 – 4 noi procese în fiecare zi.
„Avem 1.246 dosare noi doar în cursul anului 2014, care sunt urmărite de 11 persoane angajate în cadrul Serviciului Juridic”, susţin cei din primărie în justificarea contractării unor noi servicii juridice.
Oficial, un nou contract cu o casă de avocatură ar urmări supravegherea achiziţiilor publice. „Organizarea şi desfăşurarea unor astfel de proceduri, în toate etapele, dar şi derularea corespunzătoare a contractelor în cauză necesită servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică specializată pe care nu le poate asigura Serviciul Juridic al instituţiei, care se confruntă cu un volum ridicat de activitate în diverse domenii juridice, inclusiv un număr important de litigii”, susţine Cosmin Coman, şeful direcţiei Proiecte Europene din cadrul Primăriei.
De-a lungul ultimilor ani primăria a mai avut încheiate câteva contracte cu avocaţi. Dacă în prima fază contractele erau încheiate cu avocatul Natalia Moşneguţu, ulterior primăria s-a reorientat către casa de avocatura Boştină şi Asociatii. În ceea ce priveşte costurile, acestea sunt ţinute secrete, fiind invocate clauze contractuale.
„Alocarea de 300.000 de lei pentru contractarea de servicii de avocatură vine în condiţiile în care nu vom putea face rectificări de buget până la vară. În cazul apariţiei necesităţii reprezentării în vreo speţă, trebuie să fim acoperiţi bugetar printr-o alocare. În ceea ce priveşte cuantumul sumelor achitate pentru serviciile juridice, acestea făcând obiectul unui contract cu un terţ sunt confidenţiale”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Municipalitatea are câteva procese grele în ceea ce priveşte falimentul CET, unde administratorul judiciar vrea să execute primăria şi să vândă instalaţiile de termoficare pentru acoperirea datoriilor.