0:00

Finanțarea de 250 milioane euro pentru ridicarea Spitalului Regional Iași, aprobată de Senat, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiContractul de finanțare pentru construirea Spitalului Regional Iași (foto, sursa Ministerul Sănătății) a fost aprobată astăzi, 10 noiembrie, de Senat, camera decizională. Suma ce va veni sub formă de împrumut de la BEI este de 250 milioane euro. Spitalul Regional Iași a fost prima investiție majoră din Sănătate aprobată de Guvern și are șanse să fie primul realizat din cele 8.

Proiectul este aplicat de Ministerul Sănătății, care asigură finanțarea și dotările. Primăria Iași se ocupă de asigurarea căilor de acces, de obținerea avizelor și autorizațiilor necesare construirii și funcționării și va asigura utilitățile necesare noului spital, a precizat pe pagina sa de socializare Petru Movilă, city manager de Iași, citat de g4media. Senatul României a aprobat legea prin care este validat împrumutul realizat de Guvernul României pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, împrumut în valoare de 250 de milioane de euro semnat cu Banca Europeană de Investiții. Din punct de vedere legal este încheiată toată procedura de aprobare a acestor bani. Ministerul Sănătății este instituția din România care implementează acest proiect în parteneriat cu Primăria municipiului Iași. Ministerul Sănătății asigură finanțarea integrală pentru construcția și dotarea Spitalului Regional de Urgență Iași, iar Primăria municipiului Iași are responsabilitatea de a asigura căile de acces spre Spitalul Regional, utilitățile necesare funcționării si ne referim la apă, canal, energie electrică și gaz și, de asemenea, toate avizele și autorizațiile necesare construirii și funcționării acestui spital”, potrivit lui Petru Movilă.

Spitalul Regional Iași va structurat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. Noul spital va fi un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, destinat tratării pacienților critici și cazurilor care necesită tehnologie și expertiză de nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Conform contractului, finanțarea BEI, în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă circa jumătate din costul net aferent realizării Spitaluli Regional Iași, iar restul va fi asigurat din fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat.

C.I.

Articolul precedentRata de vaccinare în școli sau rata de infectare în localitate – ce va (mai) decide scenariile
Articolul următorUn bărbat a suferit arsuri la față în incendiul ce i-a cuprins casa