0:00

Primăria Roman: Construim microhidrocentrală, dar cumpărăm și curent, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conducerea Primăriei Roman vrea să cumpere energie electrică de pe bursa de mărfuri. Asta în condițiile în care, din mai anul viitor, la Roman va deveni funcțională și microhidrocentrala de pe râul Moldova, care va putea asigura iluminatul public, dar chiar și curentul pentru unitățile de învățământ. Anunțul privind tranzacționarea pe bursa de mărfuri a fost făcut săptămâna aceasta de primarul Laurențiu Leoreanu care vrea, astfel, să renunțe la contractul cu E.ON și să cumpere, de la 1 ianuarie 2014, energie electrică mai ieftină, dar nu numai pentru Roman, ci și pentru comunele din Asociația Roman Metropolitan.

„Pregătim o acțiune pentru achiziția de energie electrică, atât pentru Roman, cât și pentru comunele limitrofe. Am vrut să dau dovadă de altruism, de caramaderie pentru colegii primari și sper că de această cantitate majoră de energie să se bucure și cei din comune. Când tranzacționezi o cantitate mare de energie, altfel se negociază prețul”, a explicat edilul Romanului.

Achiziția de energie de pe bursa de mărfuri se va face per total, adică Roman plus comunele limitrofe, dar contractele se vor încheia cu fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

„Sprijinul nostru este consistent, deoarece punem la licitație o masă mare de energie. Sunt 23 de comune, dar toate la un loc nu au consumul Romanului. Noi contribuim cu cea mai mare cantitate, având în subordine unitățile de învățământ, Primăria, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, platforma. Ele vor contribui pentru obținerea de termeni avantajoși, iar comunele vor putea profita pe cale de consecință”, a mai spus primarul Romanului.

Primul gospodar spune că această tranzacție nu s-a putut face până acum, asta și din cauza criteriilor impuse de legislație, dar și de E.ON: „Acum facem transferul tuturor contractelor de la școli pe Primărie. E.ON, dorind să-și păstreze sfera de influență, voia un contract unic și consumator mare. Noi nu putem avea contracte unice, pentru că avem puncte de lucru diferite. Acum există normă care ne permite să facem achiziție”.

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că darea în folosință a microhidrocentralei de pe râul Moldova anul viitor nu va schimba cu nimic regulile achiziției, mai ales că se dorește încheierea unui contract pe măcar doi ani, dacă prețul va scădea funcție de durata colaborării. Nici nu vom vinde energia produsă de microhidrocentrală: „Nu pot să vă spun mai multe, dar recunosc că vreau și cu slănina în pod, și cu buzele unse. Nu avem interes să vindem energie. Dacă vindem, pierdem banii de investiție. Microhidrocentrala este declarată ca obiectiv negenerator de profit. Altfel Uniunea Europeană punea 60% din sumă și noi 40%. Așa, UE a pus 98%. Noi vom compensa energie, pentru a ne scădea costurile din buget”.

Claudia MATEI

Articolul precedent„Festivalul Hanurilor” la Tupilaţi
Articolul următorPiatra Neamţ, loc onorabil între 79 de oraşe europene