piatra 01

În octombrie 2013 s-a dat publicităţii raportul în urma Sondajului de opinie privind percepţia asupra calităţii vieţii în 79 de oraşe europene. Acesta s-a efectuat în cadrul Auditului urban la nivel european şi reprezintă o iniţiativă a Direcţiei Generale de Politică Regională a Comisiei Europene cu scopul de a compara calitatea vieţii între diferitele zone ale Uniunii Europene. În cele 79 de oraşe sunt incluse 28 de capitale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Turcia. Numărul acestor oraşe suplimentare este stabilit în funcţie de mărimea statului respectiv. Aceste oraşe sunt capitale de regiune şi sunt alese astfel încât să acopere statul respectiv atât din punct de vedere geografic, cât şi ca dimensiune de oraşe. Din România au fost alese pe lângă capitala ţării – Bucureşti, Cluj-Napoca, oraş mare situat în nord-vestul ţării şi Piatra Neamţ, oraş mediu situat în nord-estul ţării. Sondajul a fost efectuat de către firme specializate pe eşantioane reprezentative de minim 500 de persoane (marea majoritate a eşantioanelor în anchete la nivel naţional nu depăşesc 1.500 de persoane).

1.     Satisfacţia locuitorilor faţă de oraşul în care trăiesc / Spaţiile publice cum ar fi pieţele şi zonele pietonale

Nivelul de satisfacţie este de peste 70% în 63 de oraşe, iar în 7 oraşe, respectiv Groningen, Oviedo, Malmo, Mϋnchen, Aalborg, Piatra-Neamţ şi Luxemburg, 9 din 10 respondenţi se arată satisfăcuţi de spaţiile publice.

2. Percepţia locuitorilor faţă de oraşul în care trăiesc / Costul locuinţelor

Găsirea unei locuinţe la un preţ rezonabil este percepută ca o provocare pentru mai mult de jumătate din respondenţi şi această dificultate apare ca severă în capitalele statelor.  În 50 de oraşe una din două persoane consideră că nu este deloc uţor să îşi găsească o locuinţă la un preţ rezonabil. Cel mai mare nivel al locuitorilor satisfăcuţi de preţul locuinţelor din oraşul lor se află în Oviedo, Piatra-Neamţ, Braga şi Oulu (65%), în timp ce cei mai mulţi respondenţi nemulţumiţi se află în Geneva, Paris (95%) şi  Mϋnchen (94%). Comparativ cu anul 2009, percepţia respondenţilor referitoare la faptul că îşi pot găsi o locuinţă la un preţ rezonabil s-a îmbunătăţit în multe oraşe, în Piatra-Neamţ creşterea fiind de 20%.

3. Mediul înconjurător / Curăţenia oraşului

În 60 de oraşe majoritatea respondenţilor sunt satisfăcuţi de  gradul de curăţenie al oraşului, iar în 28 de oraşe nivelul de satisfacţie este mai mare de 70%. Acest nivel de satisfacţie foarte ridicat se regăseşte în Oviedo (95%), Luxemburg (92%) şi Piatra-Neamţ (91%).

4. Mediul înconjurător / Calitatea aerului

În 58 de oraşe majoritatea celor chestionaţi sunt satisfăcuţi de calitatea aerului, iar în 19 oraşe, printre care şi Piatra-Neamţ, satisfacţia este de peste 80%.

Municipiul Piatra-Neamţ se regăseşte printre primele clasate şi la alte categorii, cum ar fi:

– nivelul zgomotului (locul 21)

– măsuri luate împotriva schimbărilor climatice, surse alternative de energie (locul 12)

– sentimentul de siguranţă al locuitorilor (locul 17)

– percepţia privind calitatea serviciilor administrative locale (locul 16).

Mai jos sunt rezumate câteva dintre întrebările şi răspunsurile din cadrul sondajului:

 

ÎntrebareLocul ocupatTotal de acordOarecum satisfăcutOarecum nesatisfăcut şi nesatisfăcutComentarii
Sunt satisfăcut să trăiesc în Piatra-Neamţ1970%37%5%Piatra-Neamţ ocupă un loc mai bun decât Bucureşti, dar cu trei locuri sub Cluj Napoca
Satisfacţia faţă de  transportul public6219%37%44% 
Satisfacţia faţă de sistemul medical767%22%71%Municipiul Piatra-Neamţ se afla cu un loc peste municipiul Bucureşti (77) şi sub municipiul Cluj-Napoca (61)
Facilităţi sportive, terenuri şi săli de sport2338%35%27%La acest capitol percepţia cetăţenilor din Piatra-Neamţ faţă de facilităţile sportive este mai bună faţă de percepţia celor din Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Facilităţi culturale, Săli de concerte, teatre, muzee6819%42%39%Municipiile Cluj-Napoca şi Bucureşti se află pe poziţii superioare.
Şcoli şi facilităţi de educaţie4919%49%32Percepţia locuitorilor din Piatra-Neamţ este mult mai bună despre sistemul de educatie faţă de percepţia cetăţenilor din Cluj şi Bucureşti.
 

Starea străzilor şi a

clădirilor din  cartierul în care trăiesc

 

28

 

22%

 

50%

 

24%

 

Percepţia pietrenilor despre starea zonei în care locuiesc este mai bună faţă de percepţia clujenilor şi a bucureştenilor.

Percepţia privind spaţiile publice, pieţele şi zonele pietonale437%53%10%La acest capitol a surclasat cu mult oraşe mai mari precum Bucureştiul sau Cluj Napoca.
Cât de uşor este să găseşti o locuinţă la un preţ rezonabil123%42%35%Din toate oraşele pe care s-a făcut acest studiu, Piatra-Neamţ ocupă cel mai bun loc.

 

Cetăţenii străini care locuiesc în Piatra-Neamţ sunt bine integraţi

 

930%36%34%Pe primul loc se află Cluj Napoca, iar Bucureşti la mijlocul clasamentului

 

 

Siguranţa resimţită de cetăţeni

 

1740%46%13% 

 

 

Eficienţa sistemului public administrativ de a veni în ajutorul cetăţenilor

 

1617%48%35% 

 

 

 

 calitatea aerului

costul locuintelor

curatenia orasului

piatra 01

piatra 02

piatra 03

piatra 04

satisfactia locuitorilor