Primul val de depunere a cererilor de finanţare pe Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic se încheie pe 20 februarie. În cadrul acestui program proiectele sunt finanţate 100%, adică nici primăria, nici locatarii de la bloc nu trebuie să contribuie financiar, banii fiind asiguraţi prin Ministerul Dezvoltării. Potrivit informaţiilor furnizate de Gabi Muraru, şeful Biroului Comunicare din primărie, primele cereri pentru astfel de proiecte vor putea fi depuse abia în primăvară, după ce, în luna martie, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din oraş.
Ultimele evaluări făcute de Inspectoratul de Stat în Construcţii Neamţ arată că 56 de clădiri din judeţul Neamţ sunt încadrate în cele trei clase de risc seismic. Cele mai multe dintre acestea, 43, sunt în Piatra-Neamţ, din care două se pot prăbuşi oricând la un seism de peste 7 grade pe scara Richter (detalii găsiţi AICI).
Ministerul Dezvoltării a anunţat că, din data de 3 februarie până acum, au fost semnate deja 168 de contracte de finanţare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 de clădiri aflate în 100 de localităţi din România. Cele mai multe contracte au fost semnate cu autorităţile locale din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi şi Prahova. Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, pentru anul acesta. (Angela Croitoru; FOTO: https://www.hartablocuri.ro/piatra-neamt/)