* Mircea Vlad deţine două firme care nu au legătură cu domeniul farmaceutic, dar figurează printre furnizor

Poliţia Română a făcut, ieri dimineaţă, 87 de percheziţii în Bucureşti şi în 17 judeţe, la domiciile şi sediile firmelor unor persoane bănuite de “evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse farmaceutice”, conform comunicatului IGPR. “Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012-2014, persoanele bănuite ar fi efectuat livrări intracomunitare de produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice şi hepatitei, în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, pe care le-ar fi colectat de pe piaţa neagră, fără documente justificative. Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, cei în cauză ar fi înregistrat achiziţii fictive de medicamente de la societăţi afiliate sau cu comportament de tip fantomă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe profit. Prin circuitul evazionist ar fi fost spălată suma totală de aproximativ 65 milioane de lei”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că a început urmărirea penală faţă de 74 de persoane fizice şi juridice şi că a emis 79 de mandate de aducere pentru cei care trebuie audiaţi. La Piatra-Neamţ s-au făcut doar două percheziţii la sediile firmelor administrate de Mircea Vlad, unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Puiu Mironescu. Anchetatorii au ridicat mai multe documente pe care le-au luat cu ei la Bucureşti, în vederea stabilirii implicării celor două societăţi în reţeaua naţională de evaziune. Mircea Vlad nu a fost găsit, iar rudele sale au spus că este plecat în Italia. El deţine SC Orient Expres SRL, societate înfiinţată în 2006, profilată pe “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare”. În perioada vizată de anchetă, firma nu a strălucit. În 2012 a avut o cifră de afaceri de 63.000 de lei şi un profit net de doar 837 de lei, cu un singur angajat, menţinut şi în 2013 când nu a mai produs deloc profit, dar a încheiat anul cu pierderi de 124.421lei, iar cifra de afaceri a scăzut la 33.000 de lei.

Cealaltă societate administrată de Mircea Vlad, unde este acţionar şi mama sa Maria Vlad, este Reasilv Com SRL, are ca obiect principal de activitate transportul rutier de mărfuri şi funcţionează din 1994. În 2012, cu 4 angajaţi şi la o cifră de afaceri de peste 314.000 de lei, societatea nu a reuşit decât un profit de 424 de lei, iar în 2013 a mai angajat un om, şi-a menţinut cifra de faceri şi a realizat un profit de 1319 lei, semn că un salariat în plus se simte la casa omului! Rămâne ca anchetatorii să stabilească dacă cele două societăţi, care se pare că n-au furnizat decât nişte ambalaje pentru produsele farmaceutice, au făcut parte din hora evazioniştilor sau nu. (C. MIRCEA)

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorUn important biolog român: ECATERINA TUNDE TOTH