La Spitalul Județean Neamț, ieri, în ziua alegerilor prezidențiale au votat aproximativ 240 de pacienți. Ei sunt cei care, pe patul de spital fiind, s-au gândit că votul lor contează că votul lor este unul dat pentru un bine comun. Pe dna Onofraș (pensionară), ziua votului a prins-o pe patul de spital de la secția Ortopedie: „Eu de loc sunt din Buzău și m-am stabilit în Piatra Neamț în urmă cu 40 de ani. Am fost asistentă în acest spital și am lucrat alături de dr. Andrița. Am votat pentru tineretul ăsta care nu are un loc de muncă. Am votat pentru nepoții mei care sunt angajați cu minimum pe economie și țin în buzunare degeaba diplomele de licență. Am votat pentru ca cei care lucrează în spitale să aibă salarii mai mari. Aici se muncește mai ceva ca în mină, dar munca nu este recunoscută. Am votat pentru ca tinerii să aibă o locuință. Am ajuns vremuri când bunicii locuiesc la un loc cu nepoții, câte 2-3 într-o cameră. E normal așa? Am votat pentru ca ai mei nepoți să să nu aibă indemnizații echivalente cu prețul a 4 litri de lapte”.

În salonul de vizavi, cei care cărau urna de vot au intrat doar pentru o singură persoană. O persoană care ne spune că a votat pentru ca materialele sanitare să nu mai fie plătite din buzunarul lui. „Am votat ca să nu mai plătesc medicamente. Păi, nu știu cum să vă zic, eu am avut pe cineva care să-mi ia cele ce nu se găsesc în spital. Dar când ți se spune că trebuie să iei din buzunarul tău și nu ai cu ce și nici pe cine să trimiți după ele, ce faci? Eu, de bine, de rău, am lucrat la Săvinești și am o pensie mulțumitoare, dar cunosc pensionari care nu au cu ce trăi. Pentru ei am votat, pentru binele țării, pentru ca să nu te simți umilit că ai plătit CAS-ul degeaba. N-am nicio reclamație la adresa personalului. Schimbă lenjeria în fiecare zi, se comportă exemplar și mâncarea este bună, dar nu au toate medicamentele. Dacă e să mă gândesc la voturile pe care le-am dat până acum, de la Iliescu încoace, am votat ca la gard”, a spus Arădăvoaicei Dumitru din Piatra Neamț.

În Spitalul Vechi, o a doua „echipă” merge din salon în salon pentru a strânge voturile. Hanusceac Petru (pensionar) este internat la secția Reumatologie. Fără să-l tragem de limbă ne spune cu cine a ținut, dar imediat după ce rostește numele candidatului se „dezumflă”. „Am votat cu Iohannis, chiar dacă știu că iese Ponta. Văd că-i pupă mulți pe pesediști, dar le-am spus că odată ce intră Ponta la putere or să vadă ei scumpiri. Ce-au făcut până acum cu taxele luate de pe acciză? Ce-au făcut cu banii strânși de pe taxa de stâlp? Autostrăzi nu sunt, locuri nu sunt, iar eu îmi plătesc medicamentele când ajung în spital. De asta am votat, ca să nu-mi plătesc medicamentele, ca lumea să aibă ce pune pe masă. În toți anii aceștia am votat degeaba. Niciunul nu a demonstrat că este mai bun. Dincolo de calitățile unui președinte care să aibă conștiința de a ajuta românul să iasă mai la lumină, acesta trebuie să i se atribuie mai multă putere. Un președinte nu poate face nimic de unul singur. Degeaba propune dacă în Parlament nu trece. Și până la urmă tot cei din parlament fac legea. Ei vin cu ordonanțe peste noapte, ei le votează în favoarea lor și tot ei se bucură. În câteva luni de zile o să vedeți cum ies hoții din pușcării. Păcat că nu ies mai mulți tineri la vot. Unii din ei vor realiza atunci când vor ajunge pe un pat de spital cât de importantă este și alegerea lor”.

Urna mobilă a trecut și pe la Maternitatea spitalului pentru mămicile care și-au exprimat intenția de a vota. Una din ele este și P.O. din Piatra Neamț care, uitându-se la pruncul ei venit pe lume în urmă cu două zile acceptă să ne spună doar atât: „Nu a contat alegerea pe care mi-am exprimat-o până acum prin vot, dar astăzi am votat pentru o schimbare în bine”. (M.TEODOROF)