Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a participat, miercuri, 18 noiembrie, la conferinţa cu tema “Integrarea meşteşugurilor tradiţionale în turismul local/regional”, din cadrul Proiectului “Meşterul turistic – Integrarea abilităţilor meşteşugăreşti în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spaţiului rural”. Având în vedere grupul ţintă din proiect -şomeri din mediul rural aflaţi în căutarea unui loc de muncă, preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit despre şansa dezvoltării unei afaceri proprii de către aceştia.
“Important este ca oamenilor să le rămână ceva în buzunar când termină treaba, pentru că pentru asta munceşte fiecare, ca să câştige ceva. De aceea vă încurajez să mergeţi pe linia deschiderii unei afaceri în acest domeniu. Sunt bucuros că unor persoane cu abilităţi meşteşugăreşti li se iveşte şansa unei pregătiri de specialitate şi sper că prin acest proiect, frumuseţile satului românesc vor dăinui datorită priceperii mâinilor lor. Onorant este şi faptul că judeţul Neamţ este judeţ pilot în acest proiect, alături de altele 11 din ţară. Asta înseamnă că aici e locul potrivit desfăşurării unor asemenea activităţi şi dezvoltării unor afaceri proprii în domeniul meşteşugurilor. Datorită celor care se implică în astfel de activităţi, turiştii care vor ajunge în judeţul nostru vor avea lucruri frumoase de văzut, produse realizate manual, specifice zonei”, a declarat Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.
Anca Afloarei, coordonatorul programului pilot în judeţul Neamţ, a prezentat publicului aflat la eveniment informaţii legate de proiect. Proiectul urmărește valorificarea abilităților meșteșugărești ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă/șomeri din mediul rural și orientarea lor către mici afaceri, ca lucrători independenți, inițiatori ai unor mici ateliere sau în ocupații din sectorul turistic, interconectate cu domeniul meșteșugăresc.
În judeţul Neamţ s-a aprobat Programul pilot de susţinere a promovării integrării meşteşugurilor în turismul local, ocazie cu care 325 de şomeri sau persoane fără un loc de muncă din comunele Tazlău, Farcaşa, Borca, Pipirig, Grinţieş, Dămuc, Răuceşti, Hangu, Borleşti, Podoleni, Boteşti, Mărgineni şi Poiana Teiului au beneficiat de serviciul de informare şi consiliere, 277 dintre aceştia au urmat programul de formare în competenţe sociale şi civice, iar 56 de persoane din Pipirig se califică în meseriile de broder şi traforator.
“În contextul unui vast potenţial turistic la nivelul judeţului Neamţ, format din multiple şi variate obiective antropice şi naturale, o bogată infrastructură de cazare şi alimentaţie publică şi existenţa unor meşteşuguri tradiţionale de valoare, Programul pilot este o iniţiativă concepută să permită şi să încurajeze persoanele din mediul rural să-şi îmbogăţească abilităţile şi competenţele vocaţionale şi antreprenoriale, în vederea facilitării accesului la ocupare în sectorul meşteşugurilor tradiţionale şi integrarea acestora în turismul local”, a mai spus preşedintele Constantin Iacoban.
Centrul funcţionează în sediul Consiliului Judeţean, unde au loc activităţi de informare, asistenţă şi promovare a persoanelor din grupul ţintă care doresc să dezvolte o mică afacere, utilizând meşteşugul învăţat în cadrul cursurilor de calificare derulate prin proiect.