0:00

Mitologice, biblice, medievale sau istorice, dar şi tradiţionale. Sunt numele pe care părinţii le aleg copiilor, nume care se schimbă în funcţie de modă de la un an la altul. Îmbucurător e totuşi că părinţii din Neamţ n-au renunţat la prenumele tradiţionale, sau la cele de sfinţi, în favoarea unora de circulaţie internaţională. Ziarul “Ceahlăul”, marcă înregistrată, a solicitat Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Neamţ o statistică referitoare la preferinţele părinţilor în alegerea numelui copilului. Anul trecut, 4.461 de nou-născuţi au intrat în registrul naţional de evidenţă a persoanelor. Iată topul celor mai solicitate prenume de băieţi şi fete, înregistrate în judeţul Neamţ în decursul anului 2013:

Băieţi

  1. Andrei – 329 băieţi. Provine la Andreas, nume masculin grecesc care înseamnă războinic.
  2. David – 213 băieţi. Originea cuvântului vine din ebraică şi înseamnă – de iubit.
  3. Ştefan – 190 băieţi. Provenienţă grecească – purtătorul cununei învingătorului.
  4. Constantin – 187 băieţi. Provine de la constans, nume latin care înseamna constant/statornic.
  5. Gabriel – 159 băieţi. Are originea la Gabriyel. Nume ebraic ce înseamnă “Dumnezeu e puterea mea”. Gabriel este unul dintre cei 7 arhangheli în tradiţia ebraică. Apare atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament, unde anunţă naşterea lui Ion către Zaharia şi a lui Iisus.

Fete

1.    Maria – 497 fete. Provine de la Miryam, nume ebraic însemnând copil dorit. Alţii interpretează prenumele ca însemnând rebel sau multă amărăciune.
2.    Elena – 297 fete. Nume grec ce înseamnă rază de soare.
3.    Ioana – 229 fete. Provine de la Yochana, nume evreiesc, însemnând binecuvântarea Domnului.
4.    Andreea – 104 fete. Provine la Andreas, nume masculin grecesc care înseamnă razboinic.
5.    Antonia – 97 fete. Numele de fată Antonia este forma feminină a numelui Anton ce derivă din numele de origine etruscă şi latină Antonius. Numele Antonius a fost apropiat, prin etimologie populară, de substantivul grecesc “anthos” – “floare”.

Pentru băieţi, părinţii au mai ales şi prenume precum: Luca, Eduard, Florin, Marian, Matei, Ioan, Constantin, Denis şi Robert. La fete, printre numele cel mai des alese la nivelul întregii ţări se află şi Sofia, Mihaela, Sara, Georgiana, Denisa, Teodora, Alexia şi Cristina. Sunt şi unele cazuri când părinţii aleg nume mai ciudate. Anul trecut, din statisticile adunate de MAI la nivel naţional, un copil a fost numit “Împărăteasa”,16 bebeluşi au primit numele de “Mercedesa”, iar 32 de nou-născuţi au fost numiţi “Pipi”. De asemenea, în 2013, în sectorul 1 al Capitalei, un copil a fost botezat Iisus. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentMeciul DNA-Gheorghe Ștefan se dispută la vedere
Articolul următorVoluntarii se înghesuie la UPU și Chirurgie