0:00

Meciul DNA-Gheorghe Ștefan se dispută la vedere, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• pentru prima dată, procurorii DNA au venit oficial la Primăria Piatra Neamț, FC Ceahlăul și alte trei puncte din Neamț și Bacău

• tot pentru prima dată, cele două instituții publice ies cu comunicate oficiale

• ancheta vizează finanțări din fonduri publice

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, apărut ieri dimineață, pune, pe de o parte, capăt unui întreg lanț de speculații cu privire la posibile anchete legate de Gheorghe Ștefan, clubul de fotbal Ceahlăul și anumite persoane aflate în legătură cu cei de mai înainte. Pe de altă parte, același comunicat deschide calea altor speculații, pentru că este destul de criptic. Dacă încercăm o ”decodificare” a limbajului oficial, câteva aspecte pot fi stabilite cu certitudine.

Este clar că primul vizat este Gheorghe Ștefan, fiindcă se vorbește despre ”persoane cu funcții publice din Primăria Piatra Neamț” care ar fi ”influențat” direcționarea unor ”finanțări din fonduri publice”. Primăria Piatra Neamț, în perioada respectivă (2008-2013), se confundă cu activitatea primarului Ștefan.

Alături de el ar putea fi vizați viceprimarii de atunci, Ana Monda și Dragoș Chitic, city-managerul Bogdan Pușcașu și, probabil, niște funcționari cu putere de decizie și influență. E greu de crezut că Monica Anton și, ulterior, Aurelia Simionică, împreună cu Adrian Grigoraș (care i-a succedat Monicăi Anton la funcția de vice) intră în această anchetă a DNA-ului.

De aici încolo, intrăm pe tărâmul interpretărilor cu grad mare de credibilitate. Se vorbește în comunicat despre ”finanțări din fonduri publice pentru contracte de prestări servicii și finanțări pentru localități de pe raza județului Neamț”, ceea ce înseamnă că este vorba despre fonduri care trec de granițele municipiului și acoperă întreg județul. În cazul acesta, n-ar trebui să ne mire dacă se va face o descindere și la Consiliul Județean Neamț, iar Vasile Pruteanu ar putea fi solicitat să-și dea concursul cu ceea ce (mai) știe și el. Evident, mai putea fi vorba și de fonduri europene, dar e greu să te pronunți pe câteva rânduri dintr-un comunicat.

Un alt nume care, prin folclorul politic județean, a fost vehiculat în același context, al unei cercetări, este al lui Vasile Panaite, primar la Dragomirești. Despre acesta s-a spus, mult timp, că ar fi beneficiat prin firma sa de comenzi și contracte obținute mult mai ușor decât alte firme. Dacă se va confirma câte ceva din folclorul de care aminteam, atunci înseamnă că ancheta va ajunge inclusiv la nivel de birouri și servicii de achiziții din instituții publice nemțene.

Un lucru este sigur: ancheta nu a început acum. Cine crede că DNA a venit și a făcut acum copii după niște documente, se înșeală amarnic. O anchetă la acest nivel nu se face fără o pregătire minuțioasă în prealabil. Decât dacă scopul ei este de a arunca praf în ochii curioșilor și de a permite justificarea unor luări de poziție politice din partea celor anchetați.

La fel de sigur, ancheta va dura mult timp. Probabil până după alegerile prezidențiale, asta dacă nu cumva DNA va funcționa la turația mărită cu care merge în ultima vreme.

În alt context, al mizelor politice, locale și nu numai, trebuie să reamintim că Gheorghe Ștefan a fost unul din cei mai importanți ”grei” ai PDL (nu întâmplător, Elena Udrea a candidat în Neamț), că influența sa politică a depășit demult granițele județului și era tot ”grea” la nivel de București. Să nu uităm nici că, în campanie, cuplul Ponta-Antonescu a promis pe scena din fața Casei de Cultură că Gheorghe Ștefan va fi dat pe mâna justiției.

Totuși, la nivelul județului, Ștefan a făcut o alianță, sănătoasă și vizibilă, cu liderul PSD, Ionel Arsene, recunoscută de amândoi în particular, negată în public, dar confirmată la fiecare ședință de Consiliu Județean. Cam pe aici se învârt lucrurile. Ce va fi în continuare, vom vedea.

Reținerea pentru 24 de ore a președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, operată tot ieri, printre altele având în spate o anchetă privind finanțarea clubului de fotbal Petrolul Ploiești, arată că DNA nu glumește nici cu membrii partidului de guvernământ și că țintele acestuia devin din ce în ce mai importante.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentCota de pariuri: ce caută DNA
Articolul următorPrenume la modă în Neamţ