reclama autocenter

Cea mai nouă producţie a Teatrului Tineretului Piatra Neamţ- spectacolul Dragonul de aur de Roland Schimmelpfennig, în regia lui Cristian Ban- va fi prezentată sâmbătă şi duminică, 9 şi 10 februarie 2013, în premieră, de la ora 19, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Din distribuţie fac parte : Ingrid Robu, Corina Grigoraş, Cătălina Ieşanu, Ioan Paraschiv, Cezar Antal. Regia este semnată de Cristian Ban, iar scenografia, de Cristina Milea.

Vă mai amintiţi fabula greierele şi furnica? În piesa lui Roland Schimmelpfennig duiosul mesaj moralizator al fabulei este pulverizat pentru că durerea şi umilinţa nu pot fi judecate. Ceea ce rămâne este oroarea frecvenţei cu care în societatea noastră evoluată compasiunea este înlocuită cu plăcerea abuzului. În cultura asiatică dragonul simbolizează ritmurile vieţii. În sufocanta bucătărie a restaurantului Dragonul de aur ordinea frumoasă a lumii e stricată de disperare şi violenţă. Ce legătură există între imigranţii ilegali – privaţi de orice drept, inclusiv cel la viaţă – cuplul scindat de trădare, sexualitatea brută mascată în iubire? Caruselul multiplelor planuri de joc implică treceri dincolo de limitele sexelor, vârstelor, speciilor; treceri pe care tânărul regizor Cristian Ban le-a orchestrat într-un tempo extrem de alert.

Născut la Göttingen, Germania, în 1967, Roland Schimmelpfennig este un dramaturg şi regizor care pune degetul pe rănile lumii contemporane occidentale. Dragonul de aur  a fost declarată drept cea mai bună piesă a anului 2010 de către critica de specialitate din Germania. Cristian Ban (n. 1984) a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru şi Televiziune – secţia regie în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai“ Cluj- Napoca. Până în prezent a regizat 15 spectacole de teatru, atât pe scenele din România (Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov), cât şi peste hotare (Teatrul Cincomonos Barcelona, Spania şi Theater im Depot, Dortmund, Germania). Cristina Milea (n. 1986) a debutat ca scenograf de teatru în 2009, colaborând până în prezent cu regizorii Alexandru Dabija, Radu Afrim, Cristian Ban, Theo Herghelegiu, Ana Mărgineanu.

Articolul precedentChirurgul care cântă la vioară: Virgil Răzeşu, la 81 de ani
Articolul următorLansări de carte la Liceul “Aurora Ouatu”