JitaruAndra Gabriela Jitaru, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț, s-a calificat, în premieră pentru învățământul nemțean, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (OIAA), care va avea loc în decembrie 2016, în India. Prezența elevei pietrence în echipa fanion a României a venit după o selecție realizată la nivel național prin pepiniera de olimpici ai țării noastre. Din cei 15 olimpici naționali trecuți prin testări în perioada 1-6 august, la Vatra Dornei, Andra Jitaru a ieșit încununată de succes.

Este pentru prima dată când avem o astfel de prezență la această olimpiadă. Noi, până acum, cu cele două eleve (Maria-Cristiana Dedu și Andra Jitaru – n.red.), am avut prezențe doar la Olimpiada Națională de Astronomie (nu și Astrofizică – n.red.). Sunt cinci elevi în prima echipă reprezentativă și cinci în echipa a doua, echipă care va trebui să-și caute sponsori. Andra Jitaru este în prima echipă, cea care primește subvenționare de la stat pentru această deplasare. E o provocare foarte interesantă. Sper să facem o figură frumoasă în India, să ne întoarcem cu o medalie cât mai strălucitoare și să fim un bun exemplu pentru trupa de juniori care se pregătește pentru viitoarele provocări”, a declarat prof. Grigoruță Dan Oniciuc, mentorul elevei de la ”Rareș”.

Performanța este cu atât mai lăudabilă cu cât astronomia și astrofizica nu sunt discipline care se studiază în școli. (Marian TEODOROF)