Premieră: Comuna Dămuc pleacă din județul Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• nemulțumit de banii primiți de la Consiliul Județean, primarul Anton Covasan face referendum local pentru dezlipirea Dămucului de Neamț și trecerea lui la Harghita

• ”De acum înainte am să fac politica UDMR, pentru că eu știu dintotdeauna că ungurii au fost și sunt cu mult mai serioși”, spune Anton Covasan

• ”Îi dorim succes dlui. primar în inițiativa sa și îl așteptăm cu brațele deschise”, declară József Birtalan, vicepreședintele CJ Harghita

În premieră pentru țara noastră, o comună vrea să schimbe județul de care aparține teritorial și administrativ. Ideea, pe cât de năstrușnică pare, este realizabilă urmând pașii legali, iar primarul Anton Covasan tocmai asta vrea să facă: să urmeze toate procedurile pentru a dezlipi comuna Dămuc de județul Neamț și a o trece cu arme și bagaje sub tutela județului Harghita. Anton Covasan s-a decis pentru această soluție extremă, întrucât Dămuc a ieșit mai mult decât jumulită din repartizarea bugetară de joi, de la Consiliul Județean Neamț.

Premieră: Comuna Dămuc pleacă din județul Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Sunt supărat! Mi-au dat un buget slab, care nu e ăla făcut de președintele Tărâță. Mi-au dat foarte puțin. Am făcut deja demersuri pentru o asociere cu comuna Lunca de Jos, județul Harghita. Vreau să fac și un referendum în acest sens. Poate reușesc și mă alipesc la județul Harghita și trec la UDMR. M-am săturat! Toată lumea s-a săturat. Pentru că țin la comuna mea și la locuitorii ei, am să merg înainte cu demersurile mele. Păi, cum vine asta? Au făcut un buget, după aia altul, și, când mi-au dat banii, mi-au dat și mai puțin! Adică mi-au dat cu o mână și mi-au luat cu două! De acum înainte, am să fac politica UDMR, pentru că eu știu dintotdeauna că ungurii au fost și sunt cu mult mai serioși”, spune primarul Covasan.

În contrapartidă, tot primarul de Dămuc dă exemplul de neseriozitate din județul Neamț: nu președintele Culiță Tărâță, ”pe care noi l-am susținut în campanie și a ajuns președinte”, ci șeful PSD Neamț, Ionel Arsene: ”Arsene mi-a cerut 70% din voturi la alegerile europarlamentare, pentru a mă ajuta la bugetul local. A dat dovadă, și de această dată, că este un om neserios. Vom închide tot și vom pleca din țara asta! Să rămână ei s-o conducă! Politicienii din țara asta sunt niște panarame, niște c***e și ordinari! Am tras pentru PSD, pentru PDL, pentru toate partidele politice! Și oamenii din Dămuc le-au adus voturi, iar ei ne-au dat bani ca la urs pe dobă! Ne-au luat toți banii! Eu am la primărie arierate de 8 miliarde, pe care nu mi le pot plăti. Or să-mi închidă primăria! Asta vor ei: să închidem tot, să mergem acasă și să rămână ei”, a continuat primarul supărat. O variantă pentru el, personal, ar fi să plece în America, la băiat, dar va face asta abia când va simți că ”nu mai rezistă”. Însă e tare supărat pe politicienii locali: ”Să n-aud că vreunul dintre ei se duce la om acasă să-i ceară votul! Am să spun tuturor oamenilor din comună, pe la biserici și peste tot, cum și-au bătut joc politicienii de la Piatra Neamț de Dămuc! Voi fi lovit, voi da în ei! Ce să-mi mai ia? Boii de la căruță? Voi da în ei până n-o să mai pot, că doar cu o moarte sunt dator, nu cu zece! La mine să nu vină niciun politician să ceară voturi pentru europarlamentare! Și-au bătut joc de bugetul comunei Dămuc!”

Premieră: Comuna Dămuc pleacă din județul Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reacții

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, nu a aflat încă de intențiile primarului de Dămuc, fiind plecat la Bruxelles. Am luat legătura cu vicepreședintele CJ Harghita, József Birtalan, care, la rându-i, a recunoscut că ”este o informație nouă” și că nu știa de vreo discuție în acest sens. ”Îi dorim succes dlui. primar. La modul cel mai serios vorbind, legea spune că nu se pot modifica limitele unităților administrativ-teritoriale fără un referendum local, deci cu referendum cred că se pot. Din păcate, noi nu suntem cel mai bogat județ din țară, suntem un județ mic, cu buget restrâns, dar îi dorim succes dlui. primar în inițiativa sa și îl așteptăm cu brațele deschise”, a declarat József Birtalan.

Ionel Arsene, președintele PSD Neamț: ”Grădina Domnului e mare. Ce pot spune eu când mă întrebați așa ceva, că un primar vrea să mute comuna de la un județ la altul? I-a lăsat-o bunic’su moștenire s-o treacă el de la Neamț nu știu unde? Astea-s lucruri serioase? Ar trebui să ne ocupăm de lucruri serioase, nu de ce visează primarul de Dămuc noaptea! Primarul de Dămuc ar trebui să vadă de comună. E iarnă, se înfundă drumuri… Ar trebui să se ocupe de proiecte pe fonduri europene… Să lase proiectele astea care nu au niciun impact asupra locuitorilor din comună. Din câte știu eu, Dămuc a primit o sută și ceva de mii de lei la echilibrare, iar bugetul de la Finanțe e destul de consistent. Eu zic că am făcut o analiză corectă cu președintele Consiliului Județean și sumele s-au repartizat echilibrat pentru fiecare comună, în funcție de nevoi, de proiecte. Că mai sunt și nemulțumiți… asta e. Nu poți să-i mulțumești pe toți”.

Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț, a făcut apel la calm și discernământ: ”Ideea primarului nu-mi sună deloc bine, ținând cont că omul are dreptate. Eu am atras atenția, public și în consiliu, că sunt comune care au fost vitregite la repartizarea bugetară, că trebuie să judecăm și cu rațiunea, dar și cu sufletul când luăm decizii importante pentru comunități. Puteam găsi soluții, să mai diminuăm de la unele comune și să mai dăm la cele care au fost vitregite – Tașca, Războieni, Bicaz Chei, Țibucani și altele. E păcat, că sunt toți locuitorii noștri. Ei știu că nu președintele este responsabil pentru aceste nedreptăți, ci asocierea dintre PSD, PDL și PP-DD a coordonat și a votat să fie așa. Și din păcate au dat în cap unor primari, mai rău unor comunități întregi. Eu pot discuta cu dl. primar Covasan, dar nu să-l fac să se răzgândească, pentru că, până la urmă, este voința lui și a comunei. Consider că trebuie să ne gândim la proiecte, să vedem cum atragem fonduri europene și pe Hotărârea de Guvern 28, prin care putem aduce fonduri în județul Neamț și să reparăm aceste nedreptăți”.

Prefectul George Lazăr a îndemnat, de asemenea, la calm, dar a adăugat că va face tot ce poate ca să-l ”răzgândească” pe primarul de Dămuc. ”Nu cred că măsura propusă de dl. primar este în regulă. O să am o discuție cu el, să încerc să opresc acest demers, care nu face niciun bine județului”.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentCe-o fost și ce-o ajuns… O seamă.
Articolul următorPSD Roman a rămas fără şef

21 COMENTARII

 1. ba sa treaca la Harghita domnul primar ,si mai sunt alte primarii care sunt vecine cu IASUL si au primit firimituri de la maria sa imparatul psd neamt SA PLECE CAT MAI MULTI ca daca treci granita judetului crezi ca ai intrat in alta tara europeana

 2. Se vede treaba că aleşii noştri nu mai urmăresc binele comunităţilor care i-au ales ci doar interesele lor meschine. Principiul că toţi suntem egali nu mai este valabil de mult.Când vine vorba de bani nu mai contează doctrina politică astfel că a fost posibilă o alianţă între psd – pdl – pp.dd. Are dreptat primarul Covasan de la Dămuc, îi urez succes.

 3. arsene e vinovat ca permite lui dan constantin „viitor prefect sau vice/ si lui tudorel sa reprezinte PSD-ul in cj

 4. de obicei impartirea bugetului se facea de Pasti cu mielul in brata dar acest an ia luat prin surprindere si consilieri psd s-au razbunat pe tradatori fara miel si nu l-au dat bani dar in conditiile actuale cand la putere se perinda tot aceiasi indivizi dar din diverse partide i-au dat peste cap pe primari si care nu s-a agiornat a cazut in plasa cu punga goala . la inpartirea bugetului trebue trasparenza ca votanti sa vada cat se cheltue pt fiecare comuna municipiu si judet cu toate finantarile, dar cum totul se face la negru s-ar putea ca jud neamt sa se cheme covasna. asa ca si jud neamt e condus de interloppi ca intreaga tara.

 5. pai comuna bicazu-ardelean e vai de mama ei desi putin mai in urma era cea mai ,,tare,, din zona.sa ne mutam si noi dar fara primarii care au fost in ultimii 24 de ani!!!!!

 6. O initiativa super !!! Asta-i teapa USL care simt primarii acum !! au majoritate si fac ce vor !! Votati USL si o luati in bot

 7. Lumea incepe sa nu mai tina cont de limite (hotare). Ma bucur ca Anton a gasit aceasta solutie , si va fi sustinuta de majoritatea cetatenilor, dar va fi constrans de diferite (agentii)?????? care i-l vor obliga sa renunte .BRAVO ANTON !!!! NOI TE ASTEPTAM CU DRAG CA SUNTEM TOT DE LA DAMUC.

 8. Mult succes. Intotdeauna maghiarii au fost oameni seriosi, In ciuda iesirilor „in decor” cu tinutul lor independent.

 9. Din păcate, politica la guvern pune accent pe distribuirea banilor după criteriile „votanţilor”. Povestea cu câinele mare şi mic. Şi în judeţul Harghita se împart banii, pe criterii de partid. Aici primesc mai puţin primarii care aparţin de celelalte partide maghiare, decăt UDMR-ul.D-ul Primar şi comuna vor fi privilegiaţi, o mutare senzaţională. Ce va fi cu noua împărţire teritorială, pe care întenţionază să facă guvernul?. Încet-încet cu nepricepuţii ăştia de la guvern ne vor duce la râpă.

 10. S-au dus vremurile cand damuchenii i-au alungat pe unguri cu furcile si cu topoarele. Acum, pentru 30 de arginti, se risipeste turma. Mare batjocura pe poporul roman!

 11. Vă susțin dl. Primar să facem asocierea cu cei de la Lunca de Jos și cât mai repede, să vadă că se poate … legea ne dă voie …

  Iar pentru a-i răspunde președintelui CJ Neamț, nu i-a lasat-o bunic’su moștenire comuna dămuc. Aici oamenii sunt uniți …
  Cei din consiliu sunt niște excroci, nu le mai ajunge …

  Vorba uiui cetățean: ,,Când le dai, le fată vaca. Când să ei, le moare viţelul”

 12. Toata aprecierea pentru Dl Primar… oricum pe vremuri Damucul era in Ardeal, granita cu Moldova fiind la Bicazul Ardelean. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in prezent oamenii se duc la spital la Gheorgheni pentru ca e mai ieftin si oamenii-s mai ospitalieri… si acesta este doar unul dintre aspecte. Mult succes cu aceasta decizie!

 13. Domnul primar a dovedit nenumarat ca lupta pentru comuna, trebuie sustinut de oamenii sai si sa nu se lase doborat de urmarile unor interese politice. Il respectam si sustinem! Conteaza OMUL, iar dreptate le va face Bunul Dumnezeu la fiecare in parte intr-o zi – cine nu are conştiinţa aceasta, traieste degeaba!

 14. ce ma ingrijoreaza mai mult nu este faptul ce tu ca primar esti tampit.ci ca mai sunt si altii ca tine pe aici.o sa va umple ungurii de bani.stii ce o sa va faca?o sa va puna ca pe sclavi la munca.acum oare de ce nu munciti ma si cersiti

 15. Va sustin dl Primar si ma bucur ca a-ti luat decizia asta…Dumnezeu sa va ajute sa realizati ceea ce v-ati propus!!Nu va lasati influentat de altii care va critica…

 16. Dumnezeu sa va ajute domnule primar sa ne scapi de GOLANII NESIMTITI SI MINCINOSI de la conducerea judetului Neamt! Aveti sustinerea noastra! Ar fi o mandrie pentru noi sa ne prezentam ca fiind cetateni ardeleni ai jud. Harghita.

Comments are closed.