Angela Gherasim, liderul sindicatului Sanitas (afiliat Federației Sindicale Hipocrat) al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț spune că pregătirile pentru intrarea în grevă sunt aproape de final. Astăzi, 26 martie, se centralizează semnăturile membrilor de sindicat pentru declanșarea protestelor, iar starea de spirit este una încordată chiar printre medicii vizați de creșterile salariale de la 1 martie. Lista cu semnăturile sindicaliștilor pentru grevă vor fi trimise zilele acestea la București, conducerea Hipocrat urmând să decidă exact când vor fi declanșate protestele și greva.

sjun februarie 2018 13 2“Decizia pentru grevă se ia la București. Se va întrerupere activitatea în spital pentru două ore, în fiecare zi, timp de o săptămână, cu asigurarea urgențelor și a activității a 15% din personalul medical, așa cum spune legea. Sunt mulți medici și asistenți medicali în sindicatul nostru, mulți sunt nemulțumiți, pentru că sporurile se acordă discriminatoriu: nu poți să dai 15% spor de condiții în secția Chirurgie, la fel ca la Interne, de exemplu. Medicii din spital sunt nemulțumiți, diferențele la sporuri între secțiile care primesc 15%, marea majoritate, și 75-85% este mare”, a precizat Angela Gherasim.

asistenta medicalaNemulțumiri sunt și printre celelalte categorii de personal, care nu beneficiază de majorările salariale de la 1 martie, precum medicii și asistenții, iar liderul de sindicat spune că nici sporurile nu compensează. “O infirmieră care strânge mizeria de la grupurile sanitare, deșeurile periculoase, face curățenia în saloane, se ocupă de bolnavi, ia în mână 13 milioane lei vechi. La fel, îngrijitoarele, personalul TESA, categorii care nu au fost incluse în majorările de salarii cu 1 martie, sunt nemulțumiri, pentru că munca e aceeași. Creșterea reală la venituri este de numai 2-3 milioane lei vechi. Așteptăm fluturașele din luna aprilie și atunci, cu veniturile reale negru pe alb, vom face sesizări la Ministerul Sănătății, la Ministerul Muncii”.

Lidera Sanitas mai spune că și personalul sanitar din Ambulatoriul Integrat al Spitalului este nemulțumit întrucât „nu se dau sporuri corespunzător celor de pe secțiile spitalului, deși în cabinetele din policlinică vin prima dată pacienții înainte de internare, iar personalul medical din ambulatoriu este primul care ia contact cu fiecare pacient, fără să știe ce surse de infecție prezintă, până la investigații”.

sjun cristina iacob atanasoaie
dr. Cristina Iacob Atănăsoaie

Conducerea spitalului este destul de sceptică în privința iminenței grevei și consideră că marile proteste se vor ține tot la București. „Nu știu dacă chiar va fi grevă în spital. Ei (n.n. – sindicaliștii) de regulă se adună o delegație de 5-6 reprezentanți și merg să protesteze la București. Vom vedea”, spune dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al spitalului.

sjun februarie 2018 10Ionuț Nistor, liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară Neamț declară, pe de altă parte, că deocamdată negocierile pe sporuri se poartă la București de către liderii federațiilor reprezentative: “Se așteaptă zilele acestea emiterea ordinului de ministru privind sporurile, care se negociază de către reprezentanții federațiilor reprezentative Solidaritatea Sanitară și Sanitas. Liderii noștri de la București au obținut, la ultimele negocieri de săptămâna trecută, eliminarea Anexei 10 din regulamentul de sporuri și ordinul de ministrul care este așteptat va consemna sporuri minime și obligatorii, ceea ce va permite un câștig salarial. În plus, așteptăm ca în ordin să fie cuprinse și reglementări privind acordarea aceluiași cuantum de sporuri și pentru personalul care nu intră în creșterile salariale de la 1 martie 2018, reglementare ce va fi valabilă pe anul în curs”. (C.I.)

Articolul precedentDouă mașini au luat foc în aceeași zi, una a ars de tot
Articolul următorTribunalul Neamț a respins cererea de arestare a lui Ionel Arsene
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.